Ga naar de inhoud

Kauwen beter voor de lijn? Wetenschappers zeggen van wel! 

Update:
calorieën

Wil je hetzelfde eten, maar minder calorieën binnenkrijgen? Goed nieuws: dat kan. Het geheim achter minder calorieën zit in de knisperige, kauwbare textuur van je favoriete maaltijd. Lees hier meer over de wetenschap van kauwen.

Vermindering van wel 26% in calorie-inname

Wageningse onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van harder en knapperiger voedsel leidt tot een vermindering van wel 26% in calorie-inname. Een bevinding die als ‘baanbrekend’ wordt beschouwd en veel aandacht kreeg van de DailyMail.

Professor Ciarán Forde van Wageningen legt uit: “We hebben nu al meer dan tien jaar bewijs dat het kiezen voor texturen die mensen aanmoedigen om langzamer te eten – zoals knapperig, stevig of goed te kauwen voedsel – kan helpen om minder calorieën te consumeren, terwijl mensen toch hetzelfde voldane gevoel behouden.” Forde’s werk bouwt verder op de fundering gelegd door professor Kees de Graaf, die inmiddels met emeritaat is.

Ook Van Kooten en De Bie geven in deze historische geluidsopname het belang aan van goed kauwen. Tekst gaat onder het fragment door >>

Het knapperige experiment

In een recent onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Nutrition, werden 50 deelnemers ieder 4 vergelijkbare lunches voorgeschoteld. Deze lunches hadden gelijke calorieën en werden gelijktijdig beoordeeld op smaak. Er waren 2 lunches met ultra-bewerkte voedingsmiddelen en 2 met minimaal bewerkte producten (volgens de NOVA-classificatie). Binnen elke categorie was 1 maaltijd harder en knapperiger, terwijl de andere zachter was. Denk aan gerechten zoals gekookte rijst, een knapperige salade, een krokant gebakken kipfilet of een harde appel (allemaal met een stevige textuur) vergeleken met aardappelpuree, koolsla, visnuggets en ingeblikte mango’s (allemaal zachte texturen).

De resultaten onthulden dat de textuur en kauwbaarheid van de lunches de eetsnelheid beïnvloedden, waardoor ook de calorie-inname veranderde. Deelnemers aten de ‘hardere’ lunches met de helft van hun gebruikelijke snelheid. Opvallend was dat de laagste gemiddelde calorie-inname, namelijk 483 calorieën, werd waargenomen bij de harder te kauwen, minimaal bewerkte lunch. De hoogste inname, gemiddeld 790 calorieën, werd bereikt bij de zachte, ultra-bewerkte lunch.

Het gaat om hoe je het eet

Dit onderzoek ondersteunt wat voedselexperts al jaren zeggen: het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook hoe je eet. De bevindingen herinneren ons eraan dat bewust kauwen en langzamer eten het geheim zijn voor effectief gewichtsbeheer. Dus: volgende keer dat je die heerlijke knapperige maaltijd voor je hebt, geniet dan niet alleen van de smaak, maar ook van de wetenschap erachter. Het geheim van minder calorieën kan wel eens tussen je kaken zitten.

Meer over: