Ga naar de inhoud

Implantaat tegen ernstige migraine en clusterhoofdpijn lijkt succesvol

Update:
Migraine

Een Nederlandse startende onderneming genaamd Salvia BioElectronics heeft succesvol een patiënt behandeld met hun revolutionaire bio-elektronische folies tegen ernstige migraine. Deze papierdunne folies zijn voor het eerst gebruikt in de medische geschiedenis om ernstige hoofdpijn te verlichten.

De eerste patiënt heeft directe verbeteringen ervaren in zowel het aantal als de intensiteit van migraine- en clusterhoofdpijnaanvallen. Heb jij veel last van hoofdpijn? Lees hier dan meer over deze buitengewone mijlpaal, tips tegen hoofdpijn én oorzaken. Want voorkomen is beter dan genezen natuurlijk.

Eindelijk een effectief medicijn tegen migraine?

Migraine treft ongeveer 1 op de 7 mensen, voornamelijk vrouwen. Meer dan 5 procent van de migrainepatiënten lijdt aan chronische migraine, met gemiddeld 22 hoofdpijndagen per maand. Ondanks bestaande medische behandelingen ervaren patiënten met chronische migraine vaak weinig verlichting, waardoor ze wanhopig op zoek zijn naar effectieve oplossingen.

Salvia’s Chief Medical Officer, Wim Pollet, legt uit hoe de bio-elektronische folies het evenwicht in de hersenen herstellen. “Migraine en clusterhoofdpijn worden veroorzaakt door overgevoeligheid van het zenuwstelsel. De folies geven zachte, elektrische stimulansen af via een ultradunne folie om de aanvallen van migraine en clusterhoofdpijn te verminderen. Deze eerste procedure is een enorme mijlpaal in de missie van Salvia om migrainepatiënten verlichting te bieden”, aldus Pollet. Het bedrijf is vastbesloten om door te gaan met klinische tests en uiteindelijk het leven van deze patiënten te verbeteren.

Dr. Paul Frank, hoofdonderzoeker van de klinische proeven, is enthousiast over de impact van Salvia’s oplossing. Hij gelooft dat deze nieuwe technologie het leven van veel patiënten aanzienlijk verbetert. De eerste patiënt die behandeld werd, is een 29-jarige vrouw uit Australië die al sinds haar 14e worstelt met ernstige hoofdpijnaanvallen. Haar dankbaarheid voor Salvia is zo groot dat ze hun nieuwe vis naar het bedrijf hebben vernoemd. Hilarisch!

10 tips tegen migraine

Hoofdpijn is erg vervelend. Gelukkig zijn er enkele tips die je kunt proberen om verlichting bij migraine of andere hoofdpijnsoorten te krijgen:

1. Rust en ontspanning

Neem de tijd om te rusten en ontspannen. Dit helpt bij spanning en stress-gerelateerde hoofdpijn. Probeer te mediteren, diep adem te halen, een warm bad te nemen of een rustige omgeving op te zoeken.

2. Hydrateer bij migraine

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, omdat uitdroging hoofdpijn veroorzaakt. Drink regelmatig water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.

3. Verbeter je houding

Een slechte houding veroorzaakt spanning in de nek en schouders, wat leidt tot hoofdpijn. Let op je houding tijdens het zitten, staan ​​en werken aan een bureau. Zorg voor een goede ergonomische opstelling en neem regelmatig pauzes om te bewegen.

4. Pas je eetgewoonten aan

Sommige voedingsmiddelen en dranken veroorzaken of verergeren hoofdpijn, zoals cafeïne, alcohol, bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers. Probeer gezonde, evenwichtige maaltijden te eten en voldoende fruit en groenten binnen te krijgen.

5. Verminder stress

Stress is een grote aanjager voor hoofdpijn. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken, hobby’s, sociale activiteiten of praten met een vriend of professional.

6. Beweeg regelmatig bij migraine

Lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van spanning en het vrijmaken van endorfine, een natuurlijke pijnstillende stof. Probeer regelmatig te bewegen, zelfs als het maar een korte wandeling is.

7. Pas op met medicatie

Hoewel pijnstillers kunnen helpen bij het verlichten van hoofdpijn, is het belangrijk om ze met mate te gebruiken en de instructies te volgen. Langdurig of overmatig gebruik van pijnstillers kan juist hoofdpijn veroorzaken.

8. Creëer een rustige omgeving

Vermijd harde geluiden, felle lichten en sterke geuren die hoofdpijn veroorzaken of verergeren. Probeer een rustige en comfortabele omgeving te creëren waarin je kunt ontspannen.

9. Overweeg ontspanningstechnieken

Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga, massage, acupunctuur of aromatherapie. Deze helpen bij het verminderen van stress en het ontspannen van de spieren.

10. Identificeer en vermijd aanjagers

Wat migraine aanjaagt varieert van persoon tot persoon. Vaak zijn het bepaalde voedingsmiddelen, stress, hormonale schommelingen, slaapgebrek, fel licht, harde geluiden en sterke geuren. Probeer een dagboek bij te houden waarin je de mogelijke veroorzakers en de bijbehorende migraineaanvallen noteert. Door dit te doen, identificeer je patronen en specifieke aanjagers zodat je ze kunt vermijden of te minimaliseren.

Oorzaken migraine

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende? Spanning en stress. Dit komt vaak door langdurige spierspanning in de nek, schouders en het hoofd als gevolg van stressvolle situaties. Ook onvoldoende slaap of slechte slaapkwaliteit veroorzaakt hoofdpijn. Een consistent slaaptekort vergroot gevoeligheid voor hoofdpijn. Verder kunnen bepaalde voedingsmiddelen en dranken hoofdpijn uitlokken. Denk aan cafeïne, alcohol, chocolade, kaas en voedingsmiddelen met toegevoegde smaakstoffen. Ook onvoldoende water drinken en uitdroging veroorzaakt hoofdpijn. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven om hoofdpijn te voorkomen. Ben je een vrouw? Hormonale schommelingen kunnen bij sommige vrouwen migraine veroorzaken. Dit treedt op tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap, menopauze of bij het gebruik van anticonceptiepillen. Oogproblemen, zoals vermoeide ogen of een verkeerde brilsterkte zijn ook oorzaken van hoofdpijn. Tot slot spelen soms een slechte luchtkwaliteit of misschien gebitsproblemen een rol.

Verschillende soorten hoofdpijn

Wist je dat er verschillende soorten hoofdpijnen bestaan? Hier zijn enkele veelvoorkomende typen hoofdpijn:

  • Spanningshoofdpijn: Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het wordt vaak omschreven als een drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd. Het wordt vaak veroorzaakt door spierspanning in nek, schouders en hoofd, en wordt geassocieerd met stress, vermoeidheid of een slechte houding.
  • Migraine: Migraine is een intense, pulserende hoofdpijn die meestal aan één zijde van het hoofd voorkomt. Het gaat vaak gepaard met symptomen zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid, en visuele verstoringen. Migraine kan ernstig en invaliderend zijn, en kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden.
  • Clusterhoofdpijn: Dit geeft een intense, scherpe pijn die meestal aan één zijde van het hoofd optreedt, meestal rond het oog. Het wordt gekenmerkt door een reeks frequente aanvallen gedurende enkele weken tot maanden, gevolgd door een periode van remissie. Clusterhoofdpijn gaat vaak gepaard met symptomen zoals roodheid van het oog, een verstopte neus en zweten.
  • Sinus hoofdpijn: Deze hoofdpijn treedt op als gevolg van ontsteking of infectie van de sinussen. De pijn is meestal gelokaliseerd in het voorhoofd, de wangen en rond de ogen. Het kan gepaard gaan met andere symptomen zoals verstopte neus, druk in het gezicht en verminderd reukvermogen.
  • Hormonale hoofdpijn: Hormonale hoofdpijn treedt vaak op bij vrouwen en wordt geassocieerd met hormonale schommelingen. Deze hoofdpijn varieert in intensiteit en kan gepaard gaan met andere menstruatie-gerelateerde symptomen.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: