Ga naar de inhoud

IJskraam voor Auschwitz: ‘smakeloos en respectloos’

Update:
Auschwitz

Een ijskraam voor de poorten van het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz leidt tot grote boosheid en verontwaardiging. Het holocaustmuseum Auschwitz-Birkenau noemt de eigenaar van de kar die ook wafels verkoopt ‘smakeloos en respectloos’.

Naast de kraam met daarop het logo ‘Ice Love’ staat ook een draagbaar toilet. Museumwoordvoerder Paweł Sawicki: “Het getuigt niet alleen van smakeloosheid, maar ook van gebrek aan respect voor een bijzondere historische plek.” In Auschwitz vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog honderdduizenden mensen de dood. De ijskraam staat net buiten het terrein dat behoort tot van het holocaustmonument. Het kan daarom geen invloed uitoefenen op de uitbater. “We vertrouwen erop dat de bevoegde overheden dit gênante probleem oplossen”, aldus de woordvoerder.

1,3 miljoen mensen gedood

Opgericht door de beruchte SS van Hitler, kort nadat nazi-Duitsland Polen binnenviel in 1939, groeide Auschwitz uit tot de grootste moordmachine in de geschiedenis. Tijdens de ‘Endlösung’ van de nazi’s, zijn meer dan 1,3 miljoen mensen gedood in Auschwitz, in de gaskamers, door executie en marteling. Onder de slachtoffers bevonden zich ongeveer 1 miljoen Joden. Sinds 1947 doet het dienst als Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. Het werd in 1979 door Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst.


Dagmar Kopijasz van de Stichting Herdenkingsplaats Auschwitz-Birkenau zegt: “We zijn zeer  begaan met de geschiedenis en het monument. Via onderwijsinstellingen willen we nieuwe generaties blijven herinneren aan wat hier is gebeurd. De aanwezigheid van de ijskraam maakt mensen boos omdat het er vreselijk uitziet.”

Het holocaustmuseum roept bezoekers op om de nagedachtenis te respecteren van degenen die stierven in het vernietigingskamp. Het museum wijst erop dat naast het verbod op eten en het gebruik van telefoons, bezoekers zich ingetogen dienen te gedragen. Van bezoekers wordt verwacht dat ze gepaste kleding dragen.

Het is hier geen Disney-camping

De reacties van omwonenden op de ijskar liegen er niet om. Op MailOnline ze: ‘Auschwitz is de grootste begraafplaats ter wereld, geen themapark.’ en ‘Het is hier geen Disney-camping waar mensen rondslenteren en wafels, hotdogs of ijs eten. Het gaat hier om het herdenken en in herinnering brengen van de verschrikkingen die hier hebben plaatsgevonden. We leven hier elke dag in de schaduw van deze verschrikkelijke geschiedenis. Nu lijkt het wel een dierentuin.’

De gemeente Oswiecim waartoe Auschwitz behoort, is bezig te bedenken welke stappen ze tegen de eigenaar van de ijskraam kan ondernemen. Woordvoerder Pawel Kobielusz zegt tegen radiozender TVP3: “We zijn machteloos. De grond waarop de kar staat, is geen gemeentebezit. We zijn niet bevoegd de ijsverkoop te verbieden.”

De ijscoman reageert op de tv-zender met: “Ik huur dit stukje grond en betaal daarvoor. En over de ijsjes die ik verkoop, betaal ik belasting.” Of een ijskar voor de poort van Auschwitz moreel verantwoord is? Daarover willen de ijscoman en de eigenaar van het stuk grond niets kwijt.

Meer over: