Draai voor klassieke weergave

Een hond is gezond! Dit zijn de voordelen van een huisdier

Altijd al een huisdier willen hebben? Het is niet alleen gezellig om een kat of een hond in huis te hebben, het blijkt ook nog eens heel goed voor je gezondheid te zijn: meer beweging, minder neerslachtigheid en een oppepper voor je sociale leven. Dit zijn de voordelen van een huisdier.

Verschillende wetenschappelijke studies laten het zien: mensen met huisdieren zijn vaak gezonder en vitaler dan mensen zonder huisdieren. Hoe dat kan? Dat is tot in details uitgezocht. Het is ook mogelijk dat mensen die zich gezond voelen, sneller voor een huisdier kiezen dan mensen met een kwakkelende gezondheid. Een huisdier is geen medicijn of vitamine, hooguit een blaffend en miauwend steuntje in de rug bij een gezonde levensstijl.

Even een straatje om

Waf, daar zit hij alweer met zijn riem in de bek bij de voordeur: een hond wil wandelen. Een paar keer per dag een straatje om, en minimaal eens per dag een langer stuk. Zo komen hondenbaasjes ook in beweging. Uit een Japans onderzoek bleek dat de meeste hondeneigenaren ruim voldoende bewegen. Het positieve resultaat daarvan is goed voor het hart, lagere bloeddruk en lagere cholesterol.

Harde cijfers: 65-plussers met een huisdier brengen 30 procent minder bezoekjes aan de huisarts, blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Uit één onderzoek bleek zelfs dat mensen met een gevaarlijk hoge bloeddruk opknappen van een hond: vijf maanden nadat ze een hond in huis namen, was hun bloeddruk flink gedaald.

Knuffelen is gezond

Knuffelen met de kat, of de hond aaien werkt ook goed tegen stress en eenzaamheid. Spelen met een huisdier zorgt ervoor dat er in het lichaam meer serotonine en dopamine wordt aangemaakt, een chemisch stofje dat voor een kalm en ontspannen gevoel zorgt.

Het huisdier hoeft geen hond of kat te zijn: kijken naar de vissen in het aquarium werkt ook bijzonder ontspannend. Die positieve invloed van huisdieren werd ook gezien tijdens een onderzoek bij mensen met Alzheimer. In aanwezigheid van hun huisdier blijven mensen rustiger, de dieren helpen bij communiceren - vooral non-verbaal - en het aaien van de kat vermindert stress. 

Een praatje tijdens het uitlaten

Je huisdier is een nieuwe vriend, er zijn genoeg huisdierbaasjes die hele gesprekken hebben met, of tegen, hun hond of kat. Ben je weggeweest? Het idee dat er thuis een lief dier op je zit te wachten, zorgt ervoor dat je niet alleen bent. Bovendien kan via je huisdier je eigen sociale leven opbeuren. Op een puppy-cursus, in de dierenwinkel of bij een uitlaatveldje kom je nieuwe mensen tegen en je hebt direct een gespreksonderwerp. 

Neerslachtig? De hond brengt in beweging

Zorgen voor een huisdier brengt neerslachtige mensen in beweging. Het zorgen voor een dier geeft namelijk het gevoel dat je ertoe doet en belangrijk (genoeg) bent. Een hond wil elke dag een paar keer een rondje lopen, een kat wil op bepaalde tijden z’n eten hebben en even spelen, een aquarium of een vogelkooi moet je regelmatig schoonmaken en alle beestjes voeren. Dat zorgt voor een structuur in de dag en de week, en dat kan heel goed uitpakken voor mensen die zich depressief voelen. Ook als je geen zin of geen puf hebt moet je je bed uit, en anders herinneren de miauwende kat, de blaffende hond of de kwetterende parkieten je daar luidruchtig aan.

Huisdier voor de slanke lijn

Niemand zal een hond nemen om een paar kilo af te vallen, toch blijkt dat wel vaak het gevolg. Een academisch ziekenhuis in Chicago koppelde honden met overgewicht aan patiënten met overgewicht en het bleek dat zowel hond als baasje ervan opknapten. Deze honden boekten zelfs betere resultaten dan gediplomeerde sportleraren. Een hondenvoer-fabrikant ontdekte dat hondeneigenaren elke dag zeker een half uur meer wandelden dan ze zouden doen zonder hond. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen in een bejaardenhuis bijna zeven kilo afvielen als ze vijf dagen per week een rondje liepen met een hond.

Ja, ik wil ook een hond!

Al die voordelen op een rijtje: ben je overstag? Wil je een hond of kat in huis nemen? Denk dan ook aan de verplichtingen die je ermee aangaat: een hond of kat kan zomaar vijftien jaar oud worden, papegaaien en schildpadden lijken helemaal het eeuwige leven te hebben en ook met vogels en vissen ben je een aantal jaar zoet. Kun je een dier bieden wat hij nodig heeft; aan ruimte, rust en regelmaat? En heb je genoeg inkomen voor dierenvoer en kun je bij pech een pittige dierenartsrekening betalen? Heb je dierenoppas als je op vakantie gaat? Overleg met een dierenasiel in de buurt of ze een passend huisdier voor je hebben – of zoek een parttime huisdier: het uitlaten van de hond van de buren of het zorgen voor de katten van vrienden kan een manier zijn om te onderzoeken of het houden van een huisdier iets voor je is.

Lees ook

Bron: helpguide.org
Auteur: Sabina Posthumus