Ga naar de inhoud

Hittewaarschuwing: auto in zomerhitte kan gevaarlijke oven worden

Update:
auto gevaarlijk in zomerhitte

De uitspraak dat een auto die stilstaat een gevaar vormt voor mens en dier is juist. Bij zeer warm en zonnig weer kan je auto in de zon en in een mum van tijd veranderen in een oven. Dit zijn de gezondheidsrisico’s.

Een té hete auto kan gevaarlijk zijn voor zowel mensen als dieren, daarom is het belangrijk om geen kinderen en dieren in de auto achter te laten, zelfs niet voor een paar minuten.

Temperatuur auto in zomer gevaarlijk voor huisdieren en kinderen

Wanneer de buitentemperatuur tussen de 25 en 30 graden ligt en de zon schijnt, kan de temperatuur in een auto die in de zon staat binnen een uur stijgen tot boven de 40 graden. Zelfs als de airconditioning voorafgaand aan het stilstaan van de auto gebruikt is, kan de temperatuur snel toenemen. Het dashboard en het stuur tikken soms wel de 70 graden aan op de barometer. Zelfs op een bewolkte en warme zomerdag stijgt de temperatuur in de auto aanzienlijk, zij het ongeveer 10 graden minder dan op een zonnige zomerdag.

Door ademhalen en zweten meer luchtvochtigheid

De gevoelstemperatuur kan nog hoger zijn voor zowel mensen als dieren in een stilstaande auto. Door ademhaling en zweten neemt de luchtvochtigheid toe, waardoor het nog warmer aanvoelt. Onder deze omstandigheden kan een kind van 2 jaar na slechts 1 uur al een gevaarlijke zonnesteek oplopen. De lichaamstemperatuur kan dan stijgen naar koortsachtige waarden van 39 graden. Het op een kier zetten van een raampje heeft geen significant effect, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat dit slechts een verschil van 3 graden maakt.

Het is van groot belang om nooit kinderen of dieren in een stilstaande auto achter te laten, vooral niet bij warm weer, aangezien dit ernstige en permanente gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Trek je eropuit de komende dagen? Check voor de zekerheid de weersvoorspellingen.

Bron: Weeronline.

Meer over: