Ga naar de inhoud

Geert Haan: ‘Over 25 jaar is Startpagina.nl nog steeds springlevend’

Update:
Developer Geert Haan langst zittende medewerker van Startpagina
In samenwerking met:

Startpagina.nl bestaat 25 jaar en dat is voor Geert Haan extra feest, want Startpagina’s ‘Manus-van-alles’ werkt bijna net zo lang bij de zoekmachine als dat er computers bestaan. Hij heeft een mooi verhaal.

Tegenwoordig richt Geert zich hoofdzakelijk op het testen van de automatisering van alle labels van Kompas Publishing, het moederbedrijf van Startpagina.nl. Dat doet hij het liefst vanuit zijn huis in Groningen. We zien hem daarom niet vaak op kantoor. De redactie van Startpagina wist onze hybride Senior ‘Quality Assurance Test Engineer’ toch naar Haarlem te lokken.

Lees hier alles over de viering van 25 jaar Startpagina.nl.

Aan de wieg van de digitale revolutie bij Startpagina.nl

Geert Haan (57) werd, net als alle 50+ers, geboren vóór de digitale revolutie. En sterker nog Geert leek er voor in de wieg gelegd. Want lang niet iedereen kon direct meekomen met de digitaliseren. Geert was er als de kippen bij. Informatica vond hij vanaf de komst van de eerste lokale netwerken met microcomputers interessant. 

Van elektra naar computers

Rondom de geboorte van het internet werkte Geert als elektrotechnicus en dat was niet echt zijn ding. “Ik wilde wat anders doen en daarom keek ik om me heen voor andere opties. Computers waren er in die tijd niet veel, maar hadden wel mijn aandacht. De opleiding Informatica via Stichting stimulering informatie noorden zag ik voorbij komen en dát was mijn kans. Een baangarantie gaven ze niet met die studie, toch zette ik door. Ik was ervan overtuigd dat computers de toekomst hadden.”

Geen werk te vinden in de informatica

Geert maakte zijn studie af en inderdaad: er was vrijwel geen werk in te vinden. Het internet bestond ook nog niet. “Toch richtte ik mijn eigen bedrijfje op en bleef daarnaast werken als elektromonteur. En net als in het begin met Startpagina begon ik vanuit huis websites te programmeren. Ik bouwde websites voor lokale ondernemers en langzaam begon het te lopen.”

Geert komt rond diezelfde tijd een advertentie van Startpagina.nl tegen in de Winschoter Courant (tot 1992) “Ze zochten beheerders voor hun themapagina’s. Ik heb mezelf meteen aangemeld voor de 0597-pagina. Dat was het kengetal van waar ik toen woonde.”

De techniek was nog heel primitief

De techniek van de themapagina’s was toen nog zeer primitief, weet Geert zich nog te herinneren. De beheerders moesten zelf een bestandje onderhouden en het systeem was zeer foutgevoelig. Voor mensen zonder IT – ervaring was het soms niet te doen en ging er veel mis.

Het Startpagina-team kwam technische handen te kort. Verder hadden ook veel gebruikers van Startpagina.nl problemen. Ondertussen groeide het platform ongemoeid door. Steeds meer beheerders meldden zich en maakten pagina’s aan. Er ontstond een capaciteitsprobleem voor de veelbelovende zoekmachine.

Mijn eerste loon was een laptop

En daar kwam Geert nog meer in beeld. ‘Of hij meer uren voor Startpagina.nl wilde werken’. Maar als pionier had Startpagina.nl alleen nog niet de financiële middelen om hem in loondienst te nemen. Dus spraken de oprichters en Geert af dat hij de eerste 3 maanden gewoon mee zou draaien. Geert lachend: “Mijn loon was als het ware een laptop. Dat vond ik geweldig, die zag je in die tijd nog maar zelden.”

“Mijn carrière begon met het aanpassen van achtergrondkleuren op webpagina’s. Dat is nu standaard, maar in de beginfase van het internet bestond dat nog niet. Vlot daarna vroeg het Startpagina.nl team mij, of ik in staat was om ook andere technische problemen op te lossen, voor beheerders en gebruikers. Zo zat ik het ene moment te programmeren en een ander moment gebruikers aan de telefoon te helpen om hun computerproblemen op afstand op te lossen.”

Startpagina.nl een groot succes met 1 milj. bezoekers per dag 

  • Heel Nederland begon rond de eeuwwisseling zoekmachines te gebruiken. Mensen vonden Startpagina.nl geweldig.
  • In 2000 waren er rond 1 miljoen gebruikers per dag. Dat maakte het product heel interessant voor grote uitgeverijen die het bedrijf graag wilden overnemen.
  • 2 jaar later zijn er 1 miljard bezoekers per dag in totaal in juli 2002.
  • De zoekmachine gaat in de verkoop. De 3 oprichters zijn in een klap miljonairs.
  • Startpagina.nl wordt van VNU en Geert komt op de loonlijst te staan.
  • Na nog een aantal overnames wordt Startpagina.nl in 2021 eigendom van Kompas Publishing.
  • Geert is elke overname meegegaan en is de enige overgebleven werknemer uit begintijd.

Startpagina.nl overleeft het tijdperk van informatie overschot en nepnieuws

We zitten nu eigenlijk midden in een ‘infodemie’, het tijdperk van een overschot aan informatie en nepnieuws. En met de komst van artificiële intelligentie (AI), moeten we ons daar als bedrijf niet grote zorgen om maken?

Geert Haan stelt ons gerust: “Zolang we onze eigen koers blijven varen. Echte mensen content laten schrijven en links laten controleren, blijven we bestaan. En zolang we als team steeds beter worden en blijven samenwerken met onze community en andere spelers in de markt, is Startpagina.nl over 25 jaar nog steeds springlevend.”

Alle artikelen die wij eerder schreven over de historie van Startpagina.nl.

In samenwerking met:

Meer over: