Ga naar de inhoud

Wintersporten: zó bereid je je lichaam er goed op voor

Update:
Wintersporten
In samenwerking met:

Het wintersportseizoen is weer van start gegaan. En natuurlijk wil je in die week optimaal genieten van de winterse omstandigheden. Het is daarom slim om je lichamelijk voor te bereiden op een actieve vakantie op de latten. Want het woord zegt het al: wintersporten is echt sporten!

Bereid je fysiek voor op de wintersportvakantie

Het klinkt niet logisch. Je gaat op vakantie en daarvoor moet je je conditioneel voorbereiden? Toch is het antwoord JA! Bij de wintersport gebruik je spieren die je normaal gesproken niet veel benut. Daarnaast zijn we allemaal weer een jaartje ouder en neemt de conditie langzaam af.

Door je fysiek goed voor te bereiden op een ski- of langlaufvakantie, maak je je lichaam klaar voor het harde werk in koude weersomstandigheden. Daarnaast neemt de kans op ongevallen af als je conditie goed is. Je herkent het vast wel: aan het einde van de dag, als je vermoeid bent, gaat die afdaling toch minder soepel dan in de ochtend.

Je uithoudingsvermogen simpel vergroten

Wellicht heb je geen zin of tijd om naar een fitnesscentrum te gaan. Toch kun je op veel manieren je conditie gemakkelijk verbeteren. Als je vaker de fiets neemt in plaats van de auto, naar je werk, bouw je op een leuke manier meer uithoudingsvermogen op. Hoef je niet meer naar je werk, maak dan gebruik van fietsnetwerk.nl in je omgeving.

Of ga elke dag een half uurtje stevig wandelen. Wanneer je dat regelmatig doet, gaat je conditie echt met sprongen vooruit. Tot slot: pak de trap, in plaats van lift. Dat is echt een goede oefening voor je uithoudingsvermogen. Door creatief te zijn, hoef je dus niet veel tijd kwijt te zijn om je conditie te verbeteren.

Rompstabiliteit vergroten voor skiën

Je romp is belangrijk bij het skiën. Rompkracht en -stabiliteit zorgen ervoor dat je goed stabiel op je latten staat. Hiermee ski je langer, waardoor vermoeidheid minder snel optreedt. Via de oefeningen ‘ligsteun’ en ‘planken’ vergroot je ook snel je rompstabiliteit. Er zijn veel instructiefilms te vinden op YouTube. Ook dit kost weinig tijd en meedoen aan Nederland in Beweging kan natuurlijk ook heel eenvoudig.

Je bovenbeenspieren trainen voor afdalingen

Je bovenbenen krijgen het met skiën zwaar te verduren. Bij het maken van een lange afdaling voel je ongetwijfeld je bovenbenen branden. Zij moeten sterk genoeg zijn om de krachten die bij een lange afdaling optreden, op te vangen. In het dagelijkse leven gebruik je die spieren weinig.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Voor een wintersportvakantie is het belangrijk om je bovenbenen alvast te laten wennen via het ‘muurzitten’. Voor deze oefening heb je weinig tijd nodig en het is niet moeilijk (wel zwaar): leun met je rug tegen de muur en zet je voeten stevig op de grond. Maak met je knieën een hoek van 90 graden. Als je dit 30 seconden volhoudt, voel je je bovenbeenspieren branden. Hoe langer je dit doet, hoe beter het is voor je uithoudingsvermogen tijdens het skiën. Bouw het wel langzaam op. Begin met een serie van 3x 30 seconden bijvoorbeeld, met telkens 1 minuut rust. Gaat dit goed, dan maak je de tijd wat langer. Later verkort je de pauzes. Deze oefening is heel effectief.

Sportschool of specifieke sneeuwfit-training

Ga je liever naar een sportschool? Vraag aan de instructeur of hij of zij een specifiek oefenprogramma opstelt. Het voordeel hiervan is dat je weet dat je de juiste oefeningen doet en ze correct uitvoert. Daarnaast bieden diverse verenigingen specifieke ‘sneeuwfit-trainingen’ aan. Het leuke hiervan is dat je in een groep traint onder deskundige begeleiding. Met diverse speelse oefeningen bereid je je optimaal voor op een heerlijke vakantie.

Nog geen plannen voor wintersporten gemaakt?

Nog geen wintersportplannen gemaakt. Op grijsopreis.nl vind je veel meer informatie over wintersporten en andere mooie reizen. Maak bijvoorbeeld een skireis naar de Savoie Mont Blanc, dat is echt een aanrader! Het platform grijsopreis.nl is een blog voor actieve 50-plussers die er nog graag op uit trekken.

In samenwerking met:

Meer over: