Ga naar de inhoud

Fabrikanten bezuinigen op dure ingrediënten in levensmiddelen, onthult de consumentenbond

Update:
Fabrikanten laten dure ingrediënten uit levensmiddelen weg

De consumentenbond trekt aan de bel. Fabrikanten laten bewust dure ingrediënten uit levensmiddelen, om de prijs te drukken. Uit onderzoek naar meer dan 600 producten blijkt dat de samenstelling van ruim een kwart sinds 2019 is veranderd. Zo zit er nu minder slagroom in slagroomijs en minder kip in kippensoep.

De fabrikanten adverteren deze veranderingen niet, in tegenstelling tot wanneer ze juist meer van een belangrijk ingrediënt toevoegen.

De stille strategie van fabrikanten

De fabrikanten melden de bezuinigingen niet openlijk, constateert Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. Als fabrikanten de hoeveelheid hoofdingrediënten in een product verhogen, maken ze daar vaak veel reclame voor. Maar als ze bezuinigen op deze ingrediënten, houden ze dat stil.

Beknibbelflatie

De belangrijkste reden voor deze aanpassingen zijn de gestegen grondstofprijzen. Ondanks de veranderde samenstellingen, blijft de prijs van de producten vaak gelijk of gaat zelfs omhoog. De Consumentenbond spreekt daarom van ‘beknibbelflatie’.

Krimpflatie

De term krimpflatie kreeg al eerder aandacht. Producten worden stiekem kleiner. Dat is ook een manier van fabrikanten om op slimme wijze geld te blijven verdienen, zonder dat het ze extra kost. Wie betaalt de rekening? De consument!

Krimpflatie

Het is geen officiële term. Toch is het woord krimpflatie in zeer korte tijd populair geworden door het negatieve karakter wat er omheen hangt. Dezelfde prijs maar minder inhoud. Een sluwe tactiek voor fabrikanten om gelijke (of meer) winst over te houden door consumenten voor de gek te houden.

Mogelijke gevolgen voor consumenten

Deze praktijk kan verschillende gevolgen hebben voor consumenten.

  1. Ten eerste krijgen zij minder waar voor hun geld doordat producten van lagere kwaliteit worden terwijl de prijs gelijk blijft of stijgt.
  2. Ten tweede kan de verandering in samenstelling invloed hebben op de voedingswaarde van producten. Consumenten die rekenen op bepaalde voedingsstoffen kunnen hierdoor tekorten ervaren zonder dat ze het beseffen.

Advies voor de consument

De Consumentenbond adviseert consumenten om de ingrediëntenlijst van producten in de supermarkten goed te controleren voor aankoop.

Als je producten vergelijkt, is het handig om dit te doen op basis van een standaard maateenheid, zoals per 100 gram. Soms vind je ook voedingsinformatie per portie op het etiket, maar dit kan verwarrend zijn, omdat fabrikanten zelf bepalen hoe groot zo’n portie is. Daarom is het raadzaam om vooral te letten op de voedingswaardetabel voor een nauwkeurige vergelijking.

Vertellen verpakkingen de waarheid?

De wetgeving voor transparante etiketten op levensmiddelen is al een tijdje aangepast. Fabrikant zijn verplicht een aantal zaken te melden, om de consument niet te misleiden met een product.

Bekijk de video hieronder >>

Bron: nd

Meer over: