Ga naar de inhoud

Dreigingsniveau in Nederland verhoogd, wat betekent dat?

Update:
Terreurdreiging

In een recente verklaring heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), aangegeven dat het dreigingsniveau in Nederland is verhoogd van niveau 3 naar niveau 4.

Niveau 4 is het op een na hoogste dreigingsniveau. Dit maakt de kans op een terroristische aanslag volgens de NCTV nu substantieel en reëel. Moeten we ons zorgen maken?

Bekijk hier de de uitleg door de NCTV. Tekst gaat onder de video verder >>

Internationale spanningen

De huidige stijging in het dreigingsniveau wordt geassocieerd met de toegenomen internationale spanningen. In het bijzonder door de voortdurende oorlog in Gaza. Hoewel er geen directe bedreiging is voor Nederland, merkt de NCTV op dat er rekening moet worden gehouden met een breder scala aan dreigingen. Deze kunnen komend van zowel jihadistische groeperingen als van individuele aanvallers.

Factoren die de dreiging doen toenemen

Volgens de NCTV is een sleutelfactor in de groeiende dreiging de verslechterende situatie in het Midden-Oosten en de toenemende invloed van radicale ideologieën in de regio. Hoewel de situatie in Nederland verschilt van andere Europese landen, die geconfronteerd worden met een meer concrete en directe bedreiging, waarschuwt de NCTV ook voor de mogelijkheid van ‘copycat-aanvallen’. Deze worden uitgevoerd door individuen die geïnspireerd zijn door terroristische activiteit in andere landen.

Preventie en alertheid

Het verhoogde dreigingsniveau brengt met zich mee dat er een sterke nadruk ligt op preventie en waakzaamheid op nationaal en lokaal niveau. Er wordt nauw samengewerkt tussen verschillende veiligheidsdiensten om de veiligheid in Nederland te beschermen. Hierbij is speciale aandacht voor kwetsbare locaties en evenementen.

Beveiligingsmaatregelen

Als gevolg van de verhoogde dreiging worden er extra beveiligingsmaatregelen genomen in Nederland. De NCTV beweert echter dat er geen reden tot paniek is en benadrukt dat het dagelijks leven zo normaal mogelijk moet doorgaan. Ondertussen adviseert Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waakzaamheid en samenwerking tussen verschillende instanties. Hij stelt dat hoewel er al extra maatregelen zijn genomen, er altijd ruimte is voor verbetering. De minister roept burgers op om verdachte situaties te melden en actief deel te nemen aan de veiligheid van Nederland.

Reactie van experts

Volgens terrorisme-expert Jelle van Buuren is het verhogen van het dreigingsniveau een effectieve manier gebleken om alertheid te vergroten en maatregelen te treffen. Echter, het zegt niet noodzakelijk iets over de daadwerkelijke dreiging. Hij benadrukt dat het belangrijk is om alert te blijven, omdat een terroristische aanslag bij voorbaat nooit uitgesloten kan worden.

Gevolgen voor het buitenlands beleid

Het verhoogde dreigingsniveau treft ook het buitenlands beleid van Nederland. Minister Blok van Buitenlandse Zaken verklaart dat er extra aandacht zal worden besteed aan de veiligheid van Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland. Nederland zal bovendien blijven deelnemen aan de internationale coalitie tegen IS.

Vorige verhogingen van het dreigingsniveau

In het verleden is het dreigingsniveau in Nederland ook eerder verhoogd, zoals na de aanslagen in Parijs in 2015 en Brussel in 2016. Echter, het dreigingsniveau is nog nooit zo langdurig op niveau 4 geweest als nu. Het is op dit moment niet duidelijk hoelang het verhoogde dreigingsniveau van kracht zal blijven.

Bronnen: AD, Talpa

Meer over: