Ga naar de inhoud

Recordtemperatuur gemeten in Zuid-Spanje: 30 graden in december

Update:
Record Malaga

In het zuiden van Spanje is een ongekend hoge temperatuur van 30 graden Celsius gemeten voor de maand december. Deze temperatuur is een nieuwe piek in de weergeschiedenis van het land. Het vorige record van 29,4 graden Celsius is 13 jaar geleden gemeten.

Het Spaanse meteorologische agentschap, AEMET, benadrukt dat zonder klimaatverandering, dergelijke extreem hoge temperaturen veel minder waarschijnlijk zouden zijn.

Gevolgen van warme luchtstromen

De oorzaak van het ongebruikelijk warme weer in het zuiden van Spanje is de warme luchtstroom die de regio in de afgelopen dagen hard heeft getroffen. Opvallend hoog waren ook de metingen in Alicante, waar een temperatuurstijging tot 27,3 graden Celsius werd vastgelegd. Deze extreme weersomstandigheden dragen bij aan het vaststellen van het nieuwe record in Málaga.

Vorige records en de invloed van klimaatverandering

Historisch gezien was het vorige record van 29,4 graden Celsius, dat werd gemeten op 10 december 2007 nabij de stad Granada, die, net als Málaga, zich in de regio Andalusië bevindt. De nieuwe recordtemperatuur van 30 graden Celsius is een stijging van 0,6 graden in vergelijking met dit vorige record.

Hoewel Zuid-Spanje bekend staat om zijn milde winters en aangenaam klimaat, zijn de huidige temperaturen in december aanzienlijk hoger. De recordtemperatuur van 30 graden Celsius is zeldzaam, zelfs voor deze regio.

Implicaties van het record

De recordtemperatuur in Málaga en de aanhoudende hittegolf in het zuiden van Spanje hebben verstrekkende gevolgen. Het heeft invloed op de landbouwsector, de watervoorziening en op de flora en fauna van de streek.

Klimaatverandering heeft een wereldwijde impact op het klimaatpatroon en leidt tot extreme weersomstandigheden, waaronder hete zomers en milde winters. Het nieuwe record van 30 graden Celsius in Málaga in december is slechts een klein aspect van de bredere impact van klimaatverandering in Spanje. Het benadrukt de urgentie en noodzaak om concrete actie te ondernemen om klimaatverandering aan te pakken en de effecten ervan te beperken.

Bron: Nu

Meer over: