Bron: © Alenafoodphoto Canva - Champagne goed voor je hart
Goed nieuws! Een glaasje champagne biedt verrassende voordelen voor je hart, volgens recent onderzoek. Het bruisende drankje, wat veelal gedronken wordt op feestelijke momenten, blijkt meer dan alleen een bubbelwijn te zijn. Het heeft een beschermend effect op een aantal factoren. Lees waarom matig genieten van deze bubbel de gezondheid kan bevorderen.
Champagne: Een bubbel voor je hartgezondheid
Wie had gedacht dat een glaasje bubbels goed voor je gezondheid zou zijn? Uit een onderzoek blijkt nu dat het drinken van champagne kan helpen bij het voorkomen van een plotselinge hartstilstand. En dat is niet het enige verrassende nieuws uit deze studie. Wetenschappers hebben onderzocht welke factoren van invloed zijn op het risico van een acute hartstilstand.
Onderzoek champagne en gezondheid van ouderen
Zij volgden meer dan een half miljoen mensen gedurende 14 jaar via de UK Biobank, de grootste Britse databank van gezondheidsgegevens.
- In die periode kregen ruim 3000 mensen een acute hartstilstand.
- De onderzoekers ontdekten maar liefst 56 verschillende factoren die daarbij een rol speelden.
- Door deze factoren aan te pakken, voorkom je een flink deel van de hartstilstanden, namelijk 40 tot 63 procent van de gevallen.
Champagne en polyfenolen
Champagne bevat, net als rode wijn, polyfenolen, krachtige antioxidanten die een belangrijke rol spelen in de bescherming van cellen en weefsels tegen schadelijke invloeden van zowel binnen als buiten het lichaam. Deze antioxidanten helpen niet alleen bij het verlagen van de bloeddruk, maar dragen ook bij aan het verminderen van het risico op hartziekten en beroertes.
Er was lange tijd twijfel over de gezondheidsvoordelen van champagne. Polyfenolen worden vaak geassocieerd met rode wijn, maar niet met witte wijn. Omdat champagne wordt gemaakt van zowel witte als blauwe druiven, was het onduidelijk of het ook deze hartbeschermende stoffen bevatte.
Goedkopere alternatieven voor champagne, zoals prosecco, bieden echter dezelfde gezondheidsvoordelen.
Waar vind je polyfenolen nog meer in?
Polyfenolen zijn niet alleen te vinden in champagne, maar ook in andere voedingsmiddelen zoals popcorn, bessen, thee, bier, wijn, olijfolie, chocolade, walnoten, pinda’s en diverse vruchten en groenten.
Lees ook: Gezondheidsvoordelen van chocola.
Champagne en flavonoïden
Een belangrijk bestanddeel in champagne dat bijdraagt aan de hartgezondheid zijn flavonoïden. Deze antioxidanten worden in verband gebracht met het verbeteren van de bloedcirculatie en het reduceren van ontstekingen.
Uit studies blijkt dat deze krachtige stoffen kunnen helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Onderzoekers benadrukken het belang van matige inname om optimaal van deze voordelen te kunnen profiteren. Dagelijks de fles ontkurken is dan ook niet het advies.
Cocktail van voedingsstoffen en weinig suiker
Dit zijn belangrijke factoren in het behoud van hartgezondheid. Het fijne aan champagne is dat het een laag gehalte aan suiker heeft in vergelijking met andere zoete wijnen, waardoor het een slimmere keuze kan zijn voor diegenen die hun suikerinname willen beperken.
De tekst gaat onder de berichten verder >>
Champagne en witte wijn kunnen risico op hartstilstand helpen verlagen https://t.co/tWMDeykKL2
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) April 29, 2025
Hét bewijs dat champagne drinken gezond is. Als het maar zuiver is……. pic.twitter.com/drrLZlAIFc
— Peter ter Horst (@PeterterHorst) April 30, 2023
Meer dan champagne alleen
Het bruisende drankje blijkt meer dan alleen iets om te drinken te zijn. Het ondersteunt hartgezondheid, het verbetert geheugen en hersenfunctie, het verbetert de huidconditie, het bevordert een goed humeur én is laag in calorieën. Win-win!
In deze video ontdek je de voordelen nog eens en lees daarna verder >>
- In Frankrijk wordt champagne al eeuwenlang niet alleen als feestdrank, maar ook als geneeskrachtig middel gepromoot.
- Het grootste percentage flavonoïden in champagne komt uit de druivenschil.
- Champagne wordt vaak geassocieerd met feesten, maar de frizzante bubbels kunnen ook bijdragen aan een langer, gezonder leven.
Naast champagne en rode wijn, witte wijn ook?
Naast champagne lijkt ook witte wijn een beschermend effect te hebben, uiteraard ook met mate te consumeren. Dit is opvallend, omdat experts tot nu toe vooral de gezondheidsvoordelen van rode wijn bejubelden. Hoe dit precies werkt is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat de relatie tussen wijn en hartgezondheid ingewikkelder is dan gedacht.
Santé
Ze zeggen niet voor niets ‘op je gezondheid!’
Bronnen:
Welingelichtekringen,