Ga naar de inhoud

CAPS LOCK DAY! Wat is de etiquette online?

Update:
caps lock

Online communicatie is iets wat we elke dag doen. Of je nou een e-mail of een Whatsappje stuurt, chat op Facebook of een foto plaatst op Instagram. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je je online hoort te gedragen.

Caps Lock is de toets op jouw toetsenbord waarmee je hoofdletters tikt. 22 oktober vieren we Caps Lock-Day. Een perfecte gelegenheid om na te denken over de online etiquette en hoe en wanneer je berichten in hoofdletters schrijft. Ook ontdek je WAAROM het in hoofdletters typen soms verkeerd wordt begrepen.

Online etiquette: waarom is het belangrijk?

Online etiquette, ook wel netiquette genoemd, verwijst naar de normen en regels voor gedrag op het internet. Net zoals we in de echte wereld beleefd en respectvol moeten zijn, gelden er in de online wereld vergelijkbare normen. Hier zijn enkele redenen waarom online etiquette belangrijk is:

1. Respect voor anderen

Het internet is een wereldwijde gemeenschap met diverse culturen en achtergronden. Het is van cruciaal belang om anderen met respect te behandelen, zelfs als je het niet eens met een ander bent.

2. Duidelijke communicatie

Correcte grammatica en spelling, samen met gepaste toon, dragen bij aan effectieve communicatie. Het helpt misverstanden en verwarring te voorkomen.

3. Digitale reputatie

Alles wat je online zegt of doet, heeft invloed zijn op je digitale reputatie. Goede online etiquette draagt bij aan een positieve reputatie.

Hoe komen berichten in hoofdletters over?

Het typen in hoofdletters roept verschillende emoties op. Dit is afhankelijk van de context. Hier zijn enkele manieren waarop dergelijke berichten te interpreteren zijn:

  • Schreeuwen: Typen in hoofdletters wordt vaak gezien als schreeuwen in online communicatie. Het komt als agressief of onbeleefd over.
  • Emotie: Mensen gebruiken soms hoofdletters om emoties te uiten, maar het kan ook worden opgevat als intensiteit. Wees voorzichtig met het gebruik van hoofdletters.
  • Ongeduld: Als iemand herhaaldelijk in hoofdletters typt, geeft dit ongeduld of frustratie aan.

Wanneer schrijf je berichten wel of niet in hoofdletters?

22 oktober wordt Caps Lock-Day gevierd als een kans om de manier waarop we online communiceren te verbeteren. Hoewel het soms verleidelijk is om in hoofdletters te typen moet je het wel degelijk met de nodige voorzichtigheid doen. Lees hier hoe je CAPS LOCK (niet) gebruikt.

Wanneer zijn hoofdletters nuttig?

  1. Dringende notities: Als je iets wilt benadrukken als uiterst belangrijk, zoals een noodgeval, is het gebruik van hoofdletters gerechtvaardigd. Bijvoorbeeld: ‘BRAND IN HET GEBOUW! EVACUEER NU!’
  2. Positief enthousiasme: Om je opwinding over iets te uiten, zoals een verjaardaggroet op Facebook, kan het gebruik van hoofdletters een vleugje enthousiasme toevoegen. Bijvoorbeeld: ‘GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG!’

Wanneer vermijd je hoofdletters?

  1. Algemene communicatie: In normale gesprekken en dagelijkse berichten is het typen in hoofdletters niet nodig en kan het als schreeuwen worden opgevat. Bijvoorbeeld: “WAAR ZULLEN WE VANAVOND ETEN?” op WhatsApp lijkt onnodig luid.
  2. Discussies en debat: In online discussies is het gebruik van hoofdletters om je argument kracht bij te zetten, vaak contraproductief. Het kan leiden tot escalatie en beëindiging van het gesprek.

Ga maar eens bij jezelf na, hoe vond jij de bovenstaande berichten overkomen? En gebruik jij vaak hoofdletters? WIJ ZIJN BENIEUWD!

Meer over: