Ga naar de inhoud

Borstkanker opsporen met een echo, geen mammografie meer?

Update:

Goed nieuws: onderzoekers – waaronder die van het Radboudumc in Nijmegen – hebben geconcludeerd dat een mammografie, waarbij de borsten op een oncomfortabele manier worden samengedrukt tijdens het onderzoek naar borstkanker, niet altijd noodzakelijk is.

In de meeste gevallen is een echo voldoende. Waarom is dit nu pas ontdekt én wat je nog meer moet weten over deze ontdekking lees je in dit artikel.

Echo net zo effectief bij opsporen borstkanker

Voordat je mentaal afscheid neemt van die verschrikkelijke mammografies – juich niet te vroeg. Het gaat alleen om de gevallen waar er al een risicogebied ontdekt is. We nemen je mee naar het borstkankeronderzoek. De focus van de onderzoekers lag op vrouwen die onderzocht werden vanwege een knobbeltje of zwelling in hun borst. Meestal wordt dit eerst gedaan door middel van een mammografie, gevolgd door een echo om een beter beeld te krijgen. De onderzoekers ontdekten dat wanneer het specifieke gebied – dat verder onderzocht moet worden – al bekend is, het net zo effectief is om meteen te kiezen voor een echo.

Bij 4 op de 5 gevallen werkt een echo

De onderzoekers ontdekten dat bij 4 op de 5 vrouwen met een knobbeltje of zwelling in de borst, gerustgesteld kon worden door middel van een echo. Deze vrouwen hadden bijvoorbeeld een goedaardige cyste in plaats van borstkanker. Volgens de onderzoekers biedt deze methode een zekerheid van 99,8 procent. Bij 1 op de 5 vrouwen bood de echo nog geen zekerheid en zij kregen vervolgonderzoek. Van deze groep bleek de helft uiteindelijk een bepaalde vorm van borstkanker te hebben.

Onderzoeksmethode borstkanker echo niet waterdicht

Bij deze werkwijze wordt alleen het deel van de borst bekeken waar de vrouw klachten heeft. Dit kan in je nadeel werken, omdat mogelijke toevalstreffers worden gemist. Bij 0,4 procent van de vrouwen die aan de studie deelnamen, werd op een mammogram toch (een voorstadium van) borstkanker geconstateerd op een andere plek dan waar de klacht zat.

Voor preventieve screening op borstkanker zijn echo’s ongeschikt. Dit omdat het te veel werk is om op deze manier beide borsten volledig te onderzoeken. Als volgens de behandelend arts zo’n volledig beeld niet nodig is, volstaat een echo in veel gevallen wel.

De onderzoekers adviseren om bij twijfel altijd vervolgonderzoek te doen. Dit kan met een mammogram. Wil je meer zekerheid? Vraag dan om het afnemen van een biopt, hierbij wordt een stukje weefsel afgenomen en in het laboratorium onderzocht.

Borstkanker in Nederland

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. In 2022 waren er in Nederland ongeveer 18.000 diagnoses van borstkanker, inclusief een mogelijk voorstadium genaamd ductaal carcinoom in situ, waarvan jaarlijks zo’n 2.400 mensen dit voorstadium krijgen. Omdat dit voorstadium kan uitgroeien tot borstkanker, krijgen deze mensen wel een behandeling. In 2021 overleden 3.121 mensen in Nederland aan de gevolgen van borstkanker.

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen in Nederland en vormt 27% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen. Bijna 200.000 mensen in Nederland hebben of hebben last gehad borstkanker. Borstkanker is de op een na meest voorkomende kankersoort van 2022.

  • Ongeveer 18% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar.
  • 82% ouder is dan 50 jaar.
  • 35% van de patiënten is 70 jaar of ouder.

Van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker bij 20% in de familie voor en bij 5 tot 10% van de patiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor borstkanker.

Onderzoek verbetert overlevingskans

De 5-jaarsoverleving van borstkanker is in de afgelopen 60 jaar flink verbeterd, van 52% in 1955 naar 88% nu, mede dankzij onderzoek. Artsen blijven onderzoeken hoe ze de behandeling kunnen verbeteren en de gevolgen minder ingrijpend kunnen maken.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bronnen: RTL, KWF, PinkRibbon

Meer over: