Ga naar de inhoud

Opgebiecht: ‘Ik ben biseksueel en zoende na 28 jaar huwelijk met een man’

Update:

Mateo (49) is al jaren getrouwd met Hennie, en hoewel hij gek op haar is, heeft er ook altijd iets gemist. Hij dacht dat hij gewoon niet gemaakt was voor een lang huwelijk, na een uit de hand gelopen trouwfeest kwam de realisatie: hij is biseksueel. Wat nu?

Alles viel op zijn plek

Beeld je het even in: een trouwfeest met meer dan 100 gasten in de zomer in Griekenland. Iedereen is dronken, iedereen is blij. Je bent al een uur aan het dansen met een man die je niet kent, en je voelt dat je bij hem in de buurt wil blijven. Waarom? Dat weet je niet: het zal wel gewoon goed tussen jullie klikken. Tot hij opeens je gezicht met beide handen vastpakt en je zoent, en alles in je binnenste op zijn plek valt. ‘Ja, dit is het’, lijkt je lichaam te verzuchten. Er is een probleem: je bent 49 jaar, je vrouw wacht thuis in Nederland op je terugkomst en je bent, voor zover je weet, heteroseksueel. Het overkwam Mateo.

Gelukkig getrouwd

“Ik ben al 28 jaar gelukkig getrouwd, zoals ze zeggen. Maar natuurlijk kun je niet zolang getrouwd zijn zonder af en toe twijfels te ervaren, en je af te vragen of dit het nu is. Ik ben gek op mijn vrouw, maar heb ook regelmatig het gevoel gehad dat er iets miste, vooral op seksueel gebied. Wat? Dat wist ik niet. Ik durfde nooit echt in dat gevoel te graven, bang voor wat ik daar aan zou treffen. Mijn Griekse kant is natuurlijk orthodox en van mijn moeder heb ik veel van die religie meegekregen. Voor mij was het simpel: een huwelijk is bindend en daar moet je het mee doen.”

Twijfels

“Ik heb jarenlang tegen dat onderliggende gevoel gevochten. Ik heb het er wel eens met Hennie over gehad, want we bespreken bijna alles met elkaar: we zijn echt maatjes. We kwamen er nooit echt uit. Wilde ik meer experimenteren? Was ik niet echt verliefd op haar? Was ik misschien gewoon niet helemaal monogaam? Maar we zochten in de verkeerde hoek, en we vergaten de andere kant op te kijken: die van mannen. Ik heb soms mannen aantrekkelijk gevonden, maar ik dacht altijd dat dat op een objectieve manier was. Iedereen kon toch wel zien of iemand aantrekkelijk was, of niet, toch? Maar na wat er gebeurd is vraag ik me toch niet af of die gevoelens als die jaren niet meer hebben betekend.”

Nacht met een man

“Een groot deel van mijn familie is Grieks en daarom hebben we daar regelmatig familie-evenementen. Hennie, mijn vrouw, kon dit keer niet mee naar deze bruiloft op Kreta, omdat zij verplichtingen had op haar werk. Daarom besloten we dat ik alleen zou gaan. Dat het allemaal zo uit de hand zou lopen, had ik echter niet gedacht.”

“Op het trouwfeest op Kreta voelde ik een enorme klik met Alyxander, 1 van de gasten van de kant van de bruidegom die ik niet kende. Toen het feest loskwam werden wij ook losser. Ik merkte dat Alyxander steeds dichterbij kwam. En ik vond het niet erg: sterker nog, ik voelde een soort blije spanning in mezelf. Dus toen hij mij uiteindelijk zoende, liet ik het toe. Ik werd vervolgens overweldigd door allerlei emoties. Het gevoel ‘aha’ voerde de boventoon. Dít was het dus.’”

Biseksueel

“Het was me meteen duidelijk: dit is wat ik wilde. En ik wilde meer. Ik kon niet van Alyxander wegblijven en heb toen een hele bijzondere nacht met hem beleefd. Ik voelde me hier schuldig over tegenover Hennie, terwijl dat gevoel ook gepaard ging met blijdschap omdat ik me eindelijk mezelf voelde. Ik ben kort daarna weggegaan om na te denken. Eigenlijk wist ik het al. Ik vond niet alleen vrouwen, maar ook mannen leuk.”

“Bij thuiskomt biechtte ik meteen alles op aan Hennie. Zij moest ook wel even slikken. Want wat nu? Eigenlijk zijn we er nog steeds niet helemaal uit. Ik ben in therapie gegaan om vrede te krijgen met het idee dat ik biseksueel ben, maar hoe het nu met ons huwelijk moet, weten we niet. Ik wil Hennie absoluut niet kwijt, maar het voelt ook alsof er een nieuwe kant van mezelf ontwaakt is die ik nog niet ken. Wil ik mijn huwelijk op het spel zetten om die kant te ontdekken? Het is ontzettend lastig.”

*namen en foto zijn gefingeerd

Heb jij ook een geheim waar je niemand over durft te vertellen, en wil je dat opbiechten? Mail dan naar onze redactie en wij delen je verhaal (anoniem).

Meer over: