Ga naar de inhoud

Auto wassen met iets anders dan autowasmiddelen doe je zó

Update:

Je auto is ontzettend vies, alleen heb je geen autowasmiddel in huis. Geen paniek, want het is mogelijk om een auto te wassen met iets anders dan autowasmiddelen. Lees hier welke methoden er zijn om je auto tóch een opfrisbeurt te geven.

Kun je een auto wassen met iets anders dan autowasmiddelen? Jazeker! Hoewel autowasmiddelen speciaal zijn ontworpen om vuil en vet van autolakken te verwijderen zonder de beschermende waslaag te beschadigen, zijn er enkele alternatieven die je kunt gebruiken in noodsituaties. Hier zijn enkele opties:

1. Babyshampoo

Babyshampoo is mild en zacht, waardoor het een veilige optie is om je auto mee te wassen. Het is ontworpen om zacht te zijn voor de gevoelige huid, dus het zal ook de lak van je auto niet beschadigen.

2 Afwasmiddel

Een mild afwasmiddel, zoals een biologisch afbreekbare variant, is ook te worden gebruiken om je auto schoon te maken. Het is effectief in het verwijderen van vuil en vet, maar zorg ervoor dat je het goed afspoelt om eventuele residu te voorkomen.

3. Haarshampoo

Gewone haarshampoo is ook te gebruiken om je auto te wassen. Kies een milde shampoo zonder conditioner, omdat de conditioner een filmlaagje op je autolak kan achterlaten.

4. Witte azijn

Meng een deel witte azijn met 3 delen water en je hebt een effectieve zelfgemaakte autoshampoo. Witte azijn helpt bij het verwijderen van vuil en vet en laat geen strepen achter.

5. Baking soda (zuiveringszout)

Baking soda is voor veel klussen te gebruiken, ook om hardnekkig vuil en vlekken op je auto te verwijderen. Meng het met water om een pasta te maken en breng het aan op de vuile plekken. Wrijf voorzichtig met een zachte doek en spoel daarna grondig af.

6. Castillezeep

Dit is een milde, natuurlijke zeep die gemaakt is van plantaardige oliën, zoals olijfolie of kokosolie. Het is te gebruiken als een veilige en effectieve autoshampoo. Meng een kleine hoeveelheid castillezeep met water om een schuimende oplossing te creëren en gebruik dit om je auto te wassen. Zorg er wel voor dat je de zeep goed afspoelt om residu te voorkomen.

LET OP: Bij het gebruik van alternatieven voor autoshampoo is het altijd belangrijk om voorzichtig te zijn en de instructies te volgen. Test het product indien mogelijk eerst op een klein, onopvallend deel van de auto om er zeker van te zijn dat het geen schade veroorzaakt of vlekken achterlaat.

Gebruik zachte materialen

Onthoud dat het belangrijk is om zachte materialen te gebruiken, zoals een spons of microvezeldoek. Dit om krassen op de lak te voorkomen. Spoel de auto grondig af met schoon water. Droog hem af met een zachte doek of een zeemlap om watervlekken te voorkomen.

Waarom het wél slim is om je auto te wassen auto wasmiddelen

Hoewel het gebruik van alternatieve reinigingsmiddelen een prima tijdelijke oplossing is, is het op lange termijn wel degelijk beter om je auto te wassen met een speciaal autowasmiddel. Dit heeft verschillende voordelen ten opzichte van alternatieve reinigingsproducten. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je je auto zou moeten wassen met autowasmiddelen:

1. Bescherming van de lak

Autowasmiddelen zijn speciaal samengesteld om vuil en verontreinigingen effectief te verwijderen zonder de beschermende laklaag aan te tasten. Ze bevatten vaak ingrediënten die helpen bij het oplossen en losmaken van vuil, waardoor je auto grondig en veilig gereinigd kan worden. Het gebruik van autowasmiddelen minimaliseert het risico op krassen en beschadigingen aan de lak, waardoor de glans en de waarde van je auto behouden blijven.

2. Veiligheid voor oppervlakken

Autowasmiddelen zijn ontwikkeld met de juiste pH-waarde en formules die geschikt zijn voor autolakken, kunststof onderdelen en andere oppervlakken van je voertuig. Het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen of andere alternatieve reinigingsproducten kan agressieve chemicaliën bevatten die de lak en andere materialen kunnen beschadigen. Autowasmiddelen zijn specifiek ontworpen om veilig te zijn voor de verschillende oppervlakken van je auto.

3. Verwijdering van hardnekkig vuil

Autowasmiddelen hebben de kracht om hardnekkig vuil, zoals vogelpoep, insectenresten, teer en boomsap, effectief te verwijderen. Deze speciale reinigingsmiddelen zijn vaak geformuleerd met ingrediënten die specifiek ontworpen zijn om dergelijke vlekken en vervuiling aan te pakken. Door het gebruik van autowasmiddelen kun je er zeker van zijn dat zelfs de meest hardnekkige verontreinigingen veilig van de lak worden verwijderd.

4. Behoud van de waarde van je auto

Een goed onderhouden en schone auto behoudt zijn waarde beter dan een verwaarloosde auto. Door regelmatig je auto te wassen met speciale wasmiddelen voor auto’s, zorg je ervoor dat de lak en andere oppervlakken in optimale staat blijven. Dit helpt om de glans en mooie uitstraling van je auto te behouden, wat weer van invloed is op de waarde bij een eventuele verkoop of inruil.

Tot slot: Zorg ook voor een goede autoverzekering. Zo voorkom je onverwachte kosten bij bijvoorbeeld schade. Bekijk op Zeker.com hoe je dat het beste doet voor jouw persoonlijke situatie.

Meer over: