Ga naar de inhoud

Ajax begint aan een nieuw leven dit voetbalseizoen

Update:
Leegloop bij voetbalclub Ajax

Ajax hikt tegen een leegloop aan. Er is vrijwel niets meer over van het sterrenteam dat in 2019 op een paar tellen na de Champions-League dreigde te halen. De verwachting is dat de Amsterdammers een tussenjaar tegemoet gaan, waarbij hard gewerkt moet worden aan een nieuw elftal.

Wat is de stand van zaken bij Ajax?

De leegloop zette zich vorig zomer in met het vertrek van Lisandro Martinez en Antony. Daarop volgde het veelbesproken vertrek van Daley Blind. Deze zomer hielden Jurirën Timber en Dusan Tadic het voor gezien in Amsterdam. Ook het afscheid van Álvarez ligt in het verschiet. Zowel West Ham, United als Borussia tonen interesse in hem.

Daarnaast is er nog de de affaire rond Marc Overmars die de club Ajax geen goed deed.

Terugval Ajax dreigt

Het vertrek van Tadic kan grote gevolgen hebben. Hij is niet de enige met een vertrekwens. De Serviër heeft er volgens analisten geen vertrouwen meer in dat Ajax snel terugkeert naar het oude Ajax-niveau. Daarbij komt dat hij geen geen jaren meer over heeft om op niveau iets nieuws op te bouwen. Al speelt leeftijd bij sommige voetbalspelers geen rol meer tegenwoordig.

Voetbalanalisten gaan er van uit dat Ajax zich komend seizoen moet concentreren op de opbouw van een nieuw elftal en grote successen maar even moet vergeten. “Doordat Ajax zich vliegensvlug liet ontmantelen, dreigt een veel langere pas op de plaats”, aldus AD journalist Johan Inan. Hij vraagt zich af of een tussenjaar van Ajax beperkt blijft tot slechts één jaar of dat de Amsterdamse club serieus rekening moet houden met een terugval.

Wesley Sneijder trainer Ajax

Werk aan de winkel voor technisch directeur Sven Mislintat trainer Maurice Steijn. De kans bestaat dat Steijn steun krijgt van Wesley Sneijder, met wie gesprekken worden gevoerd. Bij Ajax zou Sneijder zijn trainerscarrière nieuw leven kunnen inblazen. De voormalig speler van onder meer Ajax, Real Madrid, Internazionale en Oranje volgde de trainerscursus, maar stopte daarmee. Onder de vleugels van Steijn kan hij daarmee opnieuw beginnen.

Er is nog geen akkoord. Dat gebeurt in een later stadium, omdat onlangs de moeder van Sneijder overleed.  De meerwaarde van Sneijder ligt bij ervaring als voetballer op internationaal topniveau. Hij kan spelers leren omgaan met spanning en stress en ervaringen en verhalen delen, waarmee je spelers kunt raken.

Lege portemonnee bij Ajax

Duidelijk is dat Ajax aan een nieuw leven begint. En dat wordt doorbijten geblazen is. Konden ze in Amsterdam jarenlang geld reserveren en investeren in topspelers als Dusan Tadic, Steven Bergwijn en Sébastien Haller, door het mislopen van Champions League-inkomsten is Mislintat genoodzaakt om de transfermarkt af te stropen met een lege portemonnee.

Bronnen: De Telegraaf, AD, Voebalprimeur

Meer over: