Ga naar de inhoud

Is 10.000 stappen per dag zetten écht zo gezond?

Update:

Het was een tijdje geleden de nieuwste gezondheidshype: 10.000 stappen per dag zetten, dát zou het geheim voor een goede gezondheid zijn. Maar 10.000 is best veel. Is dat eigenlijk wel nodig?

Wij zochten het voor je uit.

Waarom 10.000 stappen?

Allereerst: waar komt het advies van 10.000 stappen per dag vandaan? Dit blijkt een Japanse marketingcampagne uit 1964 (!) te zijn. Een Japans bedrijf bracht een sporthorloge op de markt dat als doel 10.000 stappen had. De redenvan dit aantal was omdat het Japanse karakter voor 10.000 op een lopend figuurtje lijkt. Die campagne was zo succesvol dat die 10.000 stappen zijn blijven hangen. Wetenschappelijke onderzoeken die sindsdien gedaan zijn, namen meestal de 10.000 stappen als uitgangspunt. Daarom is er zoveel ‘bewijs’ dat 10.000 stappen gezond voor ons is. Inmiddels adviseert ook de Wereldgezondheidsorganisatie deze hoeveelheid stappen als ideale hoeveelheid.

Hoe gezond is 10.000 stappen zetten?

Het klopt inderdaad dat mensen die 10.000 stappen per dag zetten meer calorieën verbranden en een lagere bloeddruk hebben dan mensen die maar 2.000 of 5.000 stappen per dag zetten. Hierdoor lopen deze mensen ook een minder groot risico op hart- en vaatziekten. Dat betekent echter niet dat 10.000 stappen onbetwist de ideale hoeveelheid is.

Omdat wetenschappelijke onderzoeken echter altijd de 10.000 stappen hebben getest ten opzichte van een stuk minder stappen, weten we niet waar die grens van ‘dit is de optimale hoeveelheid’ precies ligt. Uit een onderzoek uit 2020 blijkt dat dit per persoon nog wel eens kan verschillen. Zo bleek dat bij de deelnemers van 40 jaar en ouder het risico op vroegtijdig overlijden met 49 procent afnam als zij tussen de 4.000 en 8.000 stappen per dag liepen. Liepen zij meer dan dat, dan nam dit gezondheidsvoordeel weer af. Er zit dus een limiet aan het voordeel dat je haalt uit wandelen.

Wel of geen 10.000?

Je hoeft dus echt niet nog snel die extra 100 stappen te zetten voor je naar bed gaat om de 10.000 op je stappenteller maar te halen. 10.000 stappen staat namelijk grofweg gelijk aan 7,5 kilometer, en dat is best veel voor een dag. Waar de wetenschap het wel over eens is, is dat mensen die minder dan 5.000 stappen per dag zetten, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Lopen is immers wel belangrijk voor ons, vooral nu we tegenwoordig zoveel zitten. Hoe minder actief onze spieren zijn, hoe minder bloed en zuurstof deze vragen. Dat betekent dat ons hart en onze longen óók minder actief zijn, wat op de lange termijn tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Waar letten we dan op?

Wat is dan een goed advies om je aan te houden? Het beste is om 3 keer per dag 10 minuten lang even stevig door te wandelen. Het belangrijkste bij beweging is dat je je hartslag omhoog brengt, zodat deze actief blijft en getraind wordt. De Gezondheidsraad adviseert namelijk om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Met 30 minuten stevig wandelen per dag haal je dat makkelijk. En dan hoef je je ook niet blind te staren op het aantal stappen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: