mag ik wonen in het huis van mijn overleden oma, als zij de enige huurder was?

Mijn oma is 16 mei overleden.
Zij woonde alleen in een huurhuis en dat huis is nu dus onbewoond.
Ik weet dat ik geen recht heb om er te wonen omdat ik geen medehuurder ben.

Wat zijn de risico's als ik de huur gewoon door blijf betalen via mijn oma haar rekening en het huis niet op zeg, en daar dus met mijn vriend en dochter ga wonen

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat mag niet. Je zou er dan onrechtmatig wonen, wat een vorm van woonfraude is. Gevolgen zijn afhankelijk van de betreffende woningcorporatie, maar over het algemeen geldt bij woonfraude: je wordt uit de woning gezet en kunt gedurende 3 jaar niet reageren op woningen van de betreffende corporatie. Je opgebouwde inschrijftijd ben je vaak ook kwijt, dus het wordt een stuk lastiger om dan weer een andere woning te krijgen, daarvoor zul je dan moeten uitwijken naar een andere verhuurder en soms dus ook naar een andere woonplaats. Link is een voorbeeld. Bij de meeste woningbouwverenigingen zal het beleid vergelijkbaar zijn. Kortom: geen goed idee.

Bronnen:
https://www.thuisvester.nl/ik-huur/overlas...

Als de huurder overlijdt zijn er verschillende regels van toepassing afhankelijk van de situatie. Als er verder niemand anders op de huurovereenkomst wordt vermeld, uw oma er dus alleen woonde, dan eindigt de huurovereenkomst twee volle kalendermaanden na het overlijden van de huurder. Op verzoek van de erfgenamen kan het vervroegd worden tot één kalendermaand. In dat geval kan dit tot één dag van tevoren worden doorgegeven aan de verhuurder. Wanneer iemand overlijdt, moet het gemeld worden aan de bank. Geen van de nabestaanden kan zomaar de bankzaken regelen. Er dienen verschillende documenten te worden aangevraagd om een rekening te wijzigen of op te zeggen. In elk geval een verklaring van het centraal testamentenregister (CTR) plus een kopie van het eigen identiteitsbewijs en van de akte van overlijden. Verder wordt er soms om een vrijwaringsformulier gevraagd, waarin staat wie de erfgenamen zijn. Banken hebben eind 2011 afgesproken niet altijd om een verklaring van erfrecht te vragen. Dit prijzige papiertje is in principe niet nodig als er geen testament is en/of het saldo op de bankrekening niet hoger is dan €100.000. De belastingdienst wordt door de gemeente op de hoogte gesteld. Als iemand de rekening na het overlijden van de rekeninghouder gebruikt is deze strafbaar bezig. Helemaal als er geen machtiging is afgegeven. Maar zelfs al is er een machtiging afgegeven, dan is de machtiging niet meer geldig, daar degene die de machtiging heeft afgegeven, deze niet meer kan bevestigen, indien nodig. Toegevoegd na 14 minuten: Er zijn drie vormen van woonfraude: 1. Onrechtmatige bewoning : een woning buiten de toewijzingsregels om en zonder onze toestemming áán iemand verhuren, die daarvoor volgens deze regels niet in aanmerking komt. 2. Onrechtmatige doorverhuur Als de eigenlijke huurder de woning geheel of gedeeltelijk door, - of onderverhuurt aan iemand anders, zonder dat de verhuurder dat weet en toestemming heeft gegeven. 3. Onrechtmatig gebruik De woning wordt voor iets anders gebruikt dan wonen. Bijvoorbeeld voor drugshandel, wietteelt of prostitutie. Onrechtmatig gaan wonen in het huis van uw overleden oma is geen woonfraude. De verhuurder kan u zonder pardon de toegang tot de woning ontzeggen. Op straat zetten heet dat in goed Nederlands. Onrechtmatig de bankrekening van uw overleden oma gebruiken (dus de bedragen gebruiken die u niet toebehoren) is diefstal of verduistering.

Bronnen:
http://www.huurders.info/beeindiging-huurc...
http://www.meldwoonfraude.nl/
https://www.uitvaart.nl/infotheek/huis-inb...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100