Welk voedsel voor bijen?

Er zijn regelmatig bijen in mijn tuin. Ze bezoeken allerlei bloemen, maar het lijkt me een extraatje voor hen en voor mij leuk om naar te kijken een schoteltje met iets lekkers voor ze neer te zetten wat hen niet schaadt. Van honing voeren heb ik begrepen dat dit riskant voor de bijen kan zijn i.v.m. ziekten, b.v. Amerikaans Vuil Broed.
Ik weet van vlinders dat zij speciaal vlindervoer kunnen krijgen, volgens mij is dit een soort op de vlinders afgesteld nectar of suikerwater.
Bestaat er ook zo iets voor bijen, of is een schoteltje biologisch suikerwater goed genoeg?
Welk voedsel kan ik de bijen het beste aanbieden en op welke manier?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het bijenseizoen loopt ongeveer af rond eind juli, daarna is er niet zoveel meer nectar en stuifmeel te halen. Alleen de springbalsemien en de heide bloeien nog later. Het is dus inderdaad slim om ze in de nazomer bijvoeding te geven, zodat de diertjes voldoende bevoorraad zijn om de winter door te komen. Er bestaat een speciale suikerpasta (ook wel suikerdeeg of voederdeeg) voor, apifonda geheten. Je kunt zelf suikerdeeg maken door poedersuiker te mengen met een heel klein beetje water en goed te kneden. Of je kunt voederdeeg maken door 1 deel poedersuiker samen te voegen met 3 delen honing, en dat goed te kneden. (De samenstelling kan iets anders zijn als de honing vloeibaarder is). Toegevoegd na 37 minuten: Met suikerwater loop je grote kans dat er andere insecten op afkomen. Een beetje van het hierboven beschreven deeg in een plastic zakje doen, dat dichtgeknoopt plat drukken, open snijden op één plekje, en tegen zonsondergang voor ze klaarleggen.

Bronnen:
http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Apifonda
http://www.vvel.nl/attachments/ReinStoelinga.pdf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100