Wat gebeurt er als je een kwikthermometer breekt en je morst kwik op je handen en kleding, en wat moet je dan doen?

Is nog niet gebeurd, maar ik vraag ´t me af

Weet jij het antwoord?

/2500

Kwik laat geen sporen na. Let op dat het niet in contact komt met goud, want goud lost op in kwik. Gemorst kwik mag als klein chemisch afval worden afgevoerd.

Zorg er voor dat er niet door het gemorste kwik en/of het kapotte materiaal wordt gelopen;  laat kinderen, zwangeren en dieren de ruimte verlaten waar het incident heeft plaatsgevonden;  open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit de deuren naar andere ruimtes;  zet de verwarming en airco in de betrokken ruimte uit;  trek schoenen uit waarmee mogelijk door het kwik is gelopen, doe ze in een plastic zak en zet deze buiten. Behandel dit als chemisch afval. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik bij het opruimen; Was geen verontreinigde kleding of knuffels, ook niet in de wasmachine; doe de spullen in een plastic zak en zet deze buiten. Behandel hem als chemisch afval. Verzamel ander materiaal dat in contact is geweest met het kwik(houdend product), zoals schoonmaakspullen. Doe dit in een plastic zak en zet deze buiten. Behandel dit als chemisch afval.

Bronnen:
http://www.dcmr.nl/binaries/content/assets...

wij hadden op school een heel grote kwikthermometer en die hebben we buiten schooltijd, dus zonder leraar in de klas, laten vallen en een deel van het kwik kwam op de parketvloer terecht. We zijn tijden bezig geweest die bolletjes weer in de thermometer te krijgen. Dit voorval is al 55 jaar geleden, toen ik een puber was, maar ik vergeet nooit meer onze paniek. Kwik is giftig en verdampt ook vrij snel dus moet je ervoor zorgen dat je die dampen niet inademt en het kwik ook niet aanraakt, maar dat wisten wij pubers toen nog niet. Als zo'n thermometer stukvalt moet je heel goed luchten, ook als een spaarlamp met kwik kapot valt. Zet het raam minstens een kwartier open. Toegevoegd na 4 minuten: Als kwik op de grond valt vormen zich geen plasjes maar bolletjes die alle kanten op schieten. Als je ze wilt pakken rollen ze weg.

Kwik is niet giftig. Kwikdamp is wel schadelijk voor je gezondheid. Gelukkig verdampt het niet snel. Het opruimen van kwik is lastig, omdat het watervlug is. Vooral bij vaste vloerbedekking is de kans groot dat kleine druppeltjes tussen de polen van het tapijt blijven liggen. Dat moet je zien te voorkomen. Kleine druppeltjes kun je goed verwijderen met behulp van een verzilverd theelepeltje. De kwik gaat een verbinding aan met het zilver. Het vervuilde theelepeltje kun je als chemisch afval inleveren bij de gemeente. Breek het voor de zekerheid door om te voorkomen dat iemand het meeneemt. Theelepeltjes kun je voor een euro kopen bij een kringloopwinkel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100