Is het wettelijk verplicht om je sleutel af te geven bij de onderbuurman ivm brandveiligheid in een appartementengebouw?

Het appartementengebouw bestaat uit 4 woonlagen en op de begane grond zit een bakker. Moet er vanuit de wetgeving in verband met de brandveiligheid een voordeursleutel van de bovenste woning worden verstrekt aan de daaronder wonende persoon? Alle woonlagen hebben balkons.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een gebouw moet voldoen aan het bouwbesluit (zie eerste link) dat tamelijk ingewikkeld is (zie tweede link met een discussie of dat aan de brandveiligheid van het bouwbesluit wordt voldaan in een ontwerp). Niet gehinderd door enige kennis van zake in deze durf ik, op basis van wat ik daar gelezen heb, toch wel het volgende te stellen. Een gebouw moet aan een groot aantal eisen op het gebied van brandveiligheid voldoen. Voor jou vraag zijn alleen de aanwezigheid van vluchtroutes van belang. Vanuit iedere woning met er minimaal een vluchtroute beschikbaar zijn. Per woning kan dit het balkon zijn (ervan uitgaande dat je via het balkon veilg weg kunt) of het trappenhuis. Dit betekent volgens mij dat het mogelijk moet zijn om de bovenste verdieping via een brandtrap te verlaten en dat je dat moet kunnen zonder door het appartement te hoeven gaan. Het is erg raar als je als bovenste appartement je sleutel zou moeten afstaan. Dan geldt dat feitelijk ook voor de appartementen eronder. Je zou de brandweer kunnen vragen het complex te controleren om te weten of alles op orde is.

Bronnen:
http://www.brandpreventieforum.nl/forum/ge...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bo...

Ik moest in mijn vorige appartement ook de huissleutel afgeven. Wij hadden de sleutels bij onze huismeester in de kluis en niet bij een medebewoner. Dit stond bij ons in het huishoudelijk reglement. Ik heb een linkje voor je opgenomen, het staat bij punt 7.4. Misschien kun je zoiets bij jullie in het huishoudelijk reglement laten opnemen? Er is een clausule opgenomen dat je herstelkosten moet betalen bij noodgevallen en dat is misschien iets wat je liever doet dan de sleutel afgeven. In mijn huidige appartementencomplex hebben sommige mensen een kastje met cijferslot bij de voordeur van het merk Master Lock. De combinatiecode zou je dan bij noodgevallen via de telefoon of een contactpersoon kunnen geven, zodat de brandweer toch in je huis kan. Als er echt haast is, trappen ze de deur wel in!

Bronnen:
http://www.denheuvelvelp.nl/includes/huish...

Ik heb nog nooit gehoord van deze wettelijke verplichting. Als het wettelijk verplicht is dan geld het voor iedereen, want de wet mag geen onderscheid maken. Wel mag de brandweer eisen stellen aan gebouwen. En je bent wettelijke verplicht om de aanwijzingen van de brandweer op te volgen. Maar het lijkt mij sterk, dat de brandweer deze aanwijzing zou geven. Maar het woord sleutel komt niet voor in het bouwbesluit 2011 en deze gaat over de verplichtingen waar gebouwen aan dienen te voldoen. Wel staat het bouwbesluit vol met brand en vluchtwegen. Dit geeft aan hoe een gebouw gebouwd dient te worden., maar niet hoe mensen zich dienen te gedragen. En de het bouwbesluit van 2011 is onderdeel van de Nederlandse wet. Kortom ik kan geen wettelijke verplichting vinden. Om zeker te zijn kun je contact opnemen met lokale brandweer of er een speciale plaatselijke aanwijzing gegeven is voor het pand met de bakkerij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100