Welk dier slaapt het minst?

Mensen hebben rond de 8 uur slaap nodig, is dit ook het gemiddelde bij een dier of verschilt dit bij elk soort? Winterslaap niet mee geteld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Giraffen slapen het minste van alle dieren. Ze slapen zo'n 5 minuten per keer en dat zo'n 6 keer per dag. Zelfs dan slapen ze niet diep en zullen alles nog kunnen horen en hebben altijd 1 oog open.

Giraffen slapen 1,9 uur per dag, bijna 2 uur. Vissen daarin tegen gaat naar rust (dagdroom) toestand, ze blijven bewegen en hun ogen blijven open. Ik denk dat vissen slapen het minst.

Het verschilt enorm per diersoort. De vraag is namelijk niet: waarom slapen dieren? Maar: waarom zijn ze wakker? Slapen is een veilige en energiezuinige toestand, en dus (biologisch gezien) handiger dan wakker zijn. Dieren zijn wakker om allerlei noodzakelijk dingen te doen, zoals zich voortplanten, voor hun jongen zorgen en vooral: eten! Een herbivoor is veel tijd kwijt met eten, omdat het lang duurt voordat hij genoeg calorieën binnen heeft. Koeien, paarden, schapen, olifanten en (las ik in de andere antwoorden) giraffen (om er maar een paar te noemen), zijn veel tijd kwijt met eten. Katachtigen hoeven daarentegen maar af en toe een prooi te slaan. Een huiskat slaapt dan ook gemiddeld 18 uur per dag. Ik denk dat krokodillen ook veel slapen. Het zijn carnivoren, maar ze hoeven niet eens hun lichaam op temperatuur te houden, dus hoeven ze nog minder te eten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100