Bij het aanleggen van een brandbeveiligingsinstallatie zal je in de regel rookmelders toepassen, behalve daar waar een rookmelder slecht resultaat oplevert.
In jouw geval, zoals de meeste woonhuizen, zal je in de keuken eigenlijk geen melder plaatsen. Daar zijn twee redenen voor: een rookmelder reageert ook op stoom (en dat heb je zodra je de aardappelen kookt al) en een hittemelder reageert op warmte (en dat heb je automatisch als je in de keuken aan't koken of bakken bent).
Als je op de benedenverdieping een woonkamer met open keuken hebt, dan plaats je een rookmelder midden in de woonkamer, liefst nog een beetje uit het midden en iets verder van de keuken af.
Op je slaapverdieping kan je in elke kamer waar apparatuur staat (computer, tv etc) een rookmelder plaatsen, gewoon in het midden van de kamer.
Op zolder plaats je er ook 1, als je een puntdak hebt dan zorg je dat je de rookmelder ongeveer een halve meter onder de nok in het midden van de ruimte plaatst. Dat moet omdat de echte rook niet naar de nok toe gaat, die blijft daar onder hangen.
Geen rookmelder in de badkamer, dat is vragen om ongewenste alarmen vanwege de stoom.
Als je het zo doet, heb je je huis bijna optimaal beveiligd. Helemaal optimaal is als je mij een opdracht geeft, maar dan ben je duurder uit dan een paar rookmelders :-)