Hoe kan het dat de bast van onze Plataan loslaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat gebeurt vaak bij een plataan en is normaal. Toegevoegd na 30 seconden: De oude bast laat los, daaronder zit wel een nieuwe. Toegevoegd na 3 minuten: In bijgaande afbeelding uit "bomenoverleven.nl" kan je dit ook goed zien. De plataan groeit zo uit zijn jasje. Het ziet eruit alsof de plataan ziek is, maar dat is niet het geval. Toegevoegd na 12 minuten: Volgens mij spreek je eigenlijk over de schors die los laat. Dat is een beschermlaagje en hard. Door de verharding kan de boom niet in de dikte groeien, vandaar dat dit laagje los moet laten en een nieuwe laag vormen.

Bronnen:
http://www.bomenoverleven.nl/plataan.html
http://www.natuurvereniging-ridderkerk.nl/...
http://www.waterwereld.nu/plataan.php

Over het hoe de plataan zijn schors loslaat weet ik niets. Wel is het zo dat de plataan via de schors zijn afvalstoffen kwijtraakt en daarom de schors loslaat, dus de boom vervelt als het ware.

De stam van de Plataan groeit van binnen sneller dan van buiten waardoor de buitenkant er van af barst, omdat de buitenkant dood schors is en dus niet kan mee groeien.

Alle bomen verliezen vroeg of laat hun schors door diktegroei. Bij de plataan is dat opvallend door het patroon wat zo kenmerkend zichtbaar wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100