Hebben bewoners van benedenwoningen meer recht op het plaatsen van fietsen voor de gevel dan bewoners van bovenwoningen?

Mijn benedenbuurman dreigt met rechtelijke stappen als ik mijn fiets niet voor zijn woning weghaal omdat deze zijn uitzicht zou bederven. Hij claimt dat bewoners van onderste woningen het recht hebben op de eerste paar meter voor hun huis en fietsen van anderen door de politie kunnen laten verwijderen, net zoals winkeleigenaars fietsen die voor hun etalage staan mogen laten verwijderen.

Toegevoegd na 1 dag:
Er zijn bijna geen plaatsen om fietsen aan vast te maken behalve lantarenpalen die altijd bezet zijn aan alle kanten en elke plek op het (smalle) trottoir staat voor een gevel. Ik kan 'm natuurlijk op een parkeerplek zetten maar daar zijn de autorijdende bewoners niet blij mee dan. Heb de fiets maar binnengezet, is wel lastig om die elke keer naar beneden te dragen maar zo moet het maar. En de onderbuurman (oude zeur) heeft ook al geklaagd over het feit dat ik telkens met die fiets langsloop en hem daarbij belemmer bij het verlaten van zijn woning.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Behalve dat dit een geval is wat je aan de verhuurder van de appartement kan voorleggen om na te gaan of zijn claim klopt, kun je ook zelf alvast contact opnemen met de politie om te vragen of die buurman gelijk heeft. Ik ken jouw situatie niet, maar meestal is het zo dat de stoep voor het huis gemeentegrond is en hoort niet aan de bewoners, ook niet van benedenwoningen. Misschien staat er iets in de APV (Algemene Politie Verordening) van jouw gemeente over het gebruik van een gezamenlijk gemeentelijk trotoir.

Tja dat is overal anders natuurlijk, ik zou even de huisregels van het appartement doorlezen, als daar idd in staat dat het niet mag lijkt het me duidelijk. Maar zelfs als het er niet instaat is het niet onredelijk even naar de situatie te kijken, als het idd zijn uitzicht bederft lijkt het me geen moeite de fiets ergens anders neer te zetten? (Vreemde buurman trouwens dat ie meteen gaat dreigen, daarmee creëert ie een leuke sfeer tussen de buren...)

Ik zou het niet zo hoog oplaten lopen. Ander plekje zoeken lijkt me handig. Ik vind de klacht van je buurman terecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100