Hoeveel gas verbruikt een waakvlam per jaar?

Ik overweeg om een geiser met waakvlam te vervangen door een met elektrische ontsteking. Ik vraag me af hoeveel ik hierdoor zal besparen. Zijn er ergens gegevens beschikbaar over hoeveel kubieke meter gas een waakvlam per jaar verbruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zet de waakvlam aan. Zet alle overige gasverbruikers, inclusief de CV, helemaal uit. Lees de gasmeter af. Ga naar je werk, en lees 's avonds opnieuw de gasmeter af. Het verschil in de stand van de gasmeter is het aantal kuub dat de waakvlam in die paar uur heeft verbruikt. Enig simpel vermenigvuldig- en deelwerk levert je het verbruik per maand of per jaar. Wil je een nauwkeuriger meting, doe dan hetzelfde als hierboven, maar dan over langere tijd. Maar: dan mag je ook geen warm water gebruiken voor de schoonmaak of om te douchen.

Je bespaard hier een paar euro per jaar mee... Een waakvlam verbruikt niet meer dan 1 kub. gas per maand...

Vroeger is het een tijd lang normaal geweest dat alle gasfornuizen een waakvlam hadden. Totdat men er achter kwam dat de waakvlam net zoveel gas verbruikte dan het koken op gas zelf. Het lijkt me dat het met een geiser net zo iets is?

Op jaarbasis gaat een waakvlam ongeveer 140 m³ gas verbruiken. Als ik jou was niet twijfelen, doen.