Hoelang moeten pitten vd grapefruit, citroen en bijv sinaasappel gedroogd worden voordat deze in potzand gaan ontkiemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Citrusfruit heeft vele varianten: sinaasappel, citroen, limoen, grapefruit, mandarijn, oranjeboompje en kumquat. Op zich zijn ze geen van alle moeilijk te kweken. Met een pit van een van de vruchten kom je al een heel eind. Ze ontkiemen gemakkelijk bij een temperatuur van 18 - 21 graden Celsius en de juiste grond. Maar wie later een rijke oogst verwacht, komt er meestal bekaaid af. Gezaaide citrus is buitengewoon variabel en de vruchtzetting laat zeer te wensen over. Voor een koninklijk formaat van de struik en een rijke bezetting met vruchten is het nodig citrus te enten op een onderstam. Meestal wordt dan de aan citrus verwante Poncirus trifoliata gebruikt. Enten van sinaasappel, citroen en andere soorten is een werkje, dat beter aan de vakman kan worden overgelaten. Er staat nergens aangegeven dat de pitten eerst gedroogd moet worden. Je kunt ze direct in vochtige aarde stoppen. Wel kan je de zeer langzame kieming iets versnellen door de pitten eerst licht aan te vijlen.

Bronnen:
http://www.neerlandstuin.nl/struiken/citrus.html

Citrusplanten heb ik nog nooit gezaaid, maar verder wel heel veel andere vruchtdragende planten. De zaden heb ik veelal gewoon uit of van een vrucht gehaald en nooit heb ik deze gedroogd. Al mijn zaden zijn tot nu toe uitgegroeid tot mooie planten. Dus probeer ze eens te planten zonder te drogen, zou ik zegen... In 'de natuur' worden ze ook niet eerst te drogen gelegd...!

ik stop de mijne meteen na het nuttigen in de grond maar wel rond maart/april dan krijg ik in de zomer plantjes. niks drogen dus

Je hoeft ze helemaal niet te drogen. Gooi ze eenvoudig in een pot met aarde en na een poosje, voilà! Ik gooi mijn mandarijnenpitten gewoon hier naast me in de plantenbak en daar zijn nu een stuk of 10 plantjes opgekomen. Tijd voor verpotten dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100