Vroeg wakker worden door zingende Merel, hoe lang gaat dit door?

Hallo,

Sinds 5 dagen heeft een Merel schijnbaar onze voor+achtertuin als zijn territorium ingenomen. Het begon 5 dagen geleden toen ik wakker werd om 6 uur 's ochtends van zijn luide gezang. Wij hebben namelijk een grote boom in de voortuin, pal naast het slaapkamerraam staan. Sinds dien slaap ik met het raam dicht. Maar na 2 dagen kreeg ik in de gaten dat de Merel vaste prik van 6 uur tot 10 voor 7 (bijna precies!) luidkeels begint te zingen non stop. Ik ben blijkbaar gevoelig voor geluid en word er zelfs door uit mijn slaap gehaald met het raam helemaal dicht. Ik denk dat hier vrij weinig tegen te doen is. Heb wel even geprobeerd tegen kabaal te maken door heel hard uit het raam in mijn handen te klappen, maar daar laat hij zich absoluut niet door afschrikken.. Dit gezang horen we ook op vaste prik tussen 6 en 7 uur 's avonds, maar dat is niet zo hinderlijk als je niet slaapt.
Heeft iemand enig idee wat het precies betekent? Is het territorium afbakenen of een vrouwtje vinden? En hoelang gaat zo'n Merel door met deze vaste (vooral de vroege) tijdstippen door met het zingen in één vaste boom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je merel is nu het territorium aan het afbakenen, als voorbereiding op de nestbouw. Op z'n vroegst gaat het vrouwtje half maart broeden, en gedurende de broedtijd blijft het mannetje kenbaar maken dat het zijn terrein is. Als je rekent op 2 weken broeden en twee weken de jongen grootbrengen, dan zou half april de rust moeten weerkeren. Overigens fluit het mannetje in deze periode fanatieker dan wanneer het nest al in aanbouw is en de periode daarna.

Merels bakenen hun territorium af met hun gezang. Overdag moet er voedsel worden gezocht, voor henzelf en voor hun jongen. Dat is het belangrijkste, dus het afbakenen van het territorium wordt dan naar de tweede plaats geschoven. ‘s Avonds is het te donker om voedsel te zoeken. Dan kunnen de merels al hun tijd besteden aan het afbakenen van hun territorium. Wat voor ons als vrolijk en ontspannend gezang klinkt, is in werkelijkheid een ordinaire imponeerpartij. Je zou de zang kunnen vertalen met "Ik ben de grootste!" "Wegwezen allemaal, dit is MIJN plekkie!" "He jij daar, opgerot!" "Hier regeer IK!" En in het voorjaar: "Kijk eens wijffie, hoe sterk ik ben!"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100