Welke planten zijn geschikt voor potten en bakken op een dakterras met veel zon/veel wind en zijn niet al te moeilijk in onderhoud?

Ik heb niet echt groene vingers, maar wil in het najaar opnieuw proberen mijn dakterras wat kleur te geven. Ons dakterras staat een groot deel van de dag echter in de volle zon, en met harde wind kan het er behoorlijk stormen, dus de planten moeten behoorlijk wat kunnen hebben. En ik heb geen tijd om intensief met mijn plantjes in de weer te zijn (afgezien van bewateren natuurlijk). Wat zouden geschikte planten/bloemen/boompjes zijn die in grote potten en manden geplant kunnen worden?
Bij voorkeur ook winterhard, zodat ik niet elk jaar opnieuw hoef te beginnen.
Qua kleuren houd ik van wit/roze/rood/paars.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Op je balkon of terras is de wind natuurlijk nadrukkelijker aanwezig. Je kiest dan ook het best voor windbarrières in verschillende niveaus die de wind automatisch afzwakken. De ideale formule? Een open schutting met direct daarachter windbestendige planten zoals langzaam groeiende bomen en heesters met een compacte kluit. Denk bijvoorbeeld aan de fluweelboom, viool, oxalis, pulmonaria, polygonum, buxus, laurier en eucomis. Minder geschikt zijn boompjes met stugge takken zoals de schijnacacia of de catalpa. De 'windvangers' zet je natuurlijk in stevige potten die tegen een (wind)stootje kunnen. Heb je een bijzonder winderig balkon of terras, dan kan je overwegen een rietmat of een natuurscherm van heide of wilg te plaatsen langs de balustrade. Over het algemeen geldt dat 'bloemplanten' zoals kuipplanten, rozen en eenjarigen de ideale keuze zijn voor zonrijke plaatsen. Ook grijze struikjes zoals lavendel, buxus en teucrium houden van de zon. Wil je gaan voor kleur en stijl op je balkon, dan zijn rozen altijd een schot in de roos! Heliotroop, plumbago of de eenjarige klimplant rhodochiton atrosanguineum zijn dan weer perfect voor kleine balkons. " http://www.infotalia.com/nld/tuin/tuin_op_maat/groen_in_de_stad/praktisch_detail.asp?id=2360

Lavendel , mooie kleine blauwe paarse bloemen , kan goed tegen wind en zon is eigenlijk ook winter hard maar niet alle soorten . Vraag advies in het tuin center . Ruikt lekker goed tegen spinnen en ander gespuis . Maar trekt wel bijen aan . Tegen de winter weer wat klein knippen , wat water in de zomer in de winter wat beschutting .

Coniferen,dat is ideaal voor een balcon,blijft altijd groen. Allerlei soorten recht rond enz .Moeten wel flinke bakken zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100