bestaan er zomerbloeiers die bladluis en witte vlieg verjagen of voorkomen bij/op andere planten die hier gevoelig voor zijn?

met mijn krappe balkonnetje zijn bladluizen en witte vlieg momenteel een ware plaag voor een bepaalde plant (weet de naam niet)

heb de plant al een paar keer flink behandeld (ook onderzijde blad) maar ze komen na een dag of 2 net zo hard weer terug.

de plant bloeit en groeit verder prima, maar erger me ondertussen groen en geel aan de kleine lastige gastjes die erop blijven komen.

plant staat beschut, krijgt voldoende water en staat in goede potgrond. overdag pakken ze de zon mee als deze al schijnt, en áls het heet gaat worden staat de plant in de schaduwrijk plekje

(dit even ter aanvullende info mocht het belangrijk zijn)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Afrikaantjes zijn planten waar de witte vlieg een hekel aan heeft. Vaak wordt geadviseerd afrikaantjes te zaaien om witte vlieg te voorkomen. De natuurlijke vijand van de witte vlieg is alleen de sluipwesp. Bestrijden doe je dit door een aftreksel van brandnetels en koud water te spuiten. Dit helpt ook goed tegen bladluis. Die heeft ook de sluipwesp als natuurlike vijand maar ook het lieveheersbeestje houdt van bladluizen qua smaak dan hè :) Plant de goede buren, sommigen daarvan weren bladluis. Ze houden bijv. niet van anijs, dille, oostindische kers en ui.

Het probleem met witte vlieg is dat je de vliegjes meestel wel doodt, maar de verpopte larfjes komen later weer uit, dus moet je het herhalen. De plant regelmatig voeding geven, maakt de plant wel sterker, maar sommige planten zijn er nu eenmaal gevoelig voor, zeker als ze geen regen op hun kop krijgen. Mogelijk heb je een Abutilon, een plant met hangende bellen, meestal roze of rood. Andere planten er bij zetten om ze te verjagen heeft niet zo veel zin. Anders kan je ook plantpin's kopen die je in de potgrond duwt, tegen luis en witte vlieg. En je niet gek laten maken door een paar witte vliegjes, ook al zijn het er honderd. Of volgend jaar deze plant niet meer nemen. ( weg van de minste weerstand? ) ;-)

Meestal zijn het geen zomerbloemen maar andere dieren die bladluis en witte vlieg te lijf kunnen gaan. Vooral lieveheersbeestjes zijn daar uitstekend in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100