Wat zit hier in het blad van mijn sneeuwbal?

Lijkt wel modder is zwart en blad is gekruld .Weet iemand wie dit nestje maakt ? Zitten er meer op verschillende plaatsen in de struik.Wil het graag weten want is het schadelijk voor de plant? BVD.

Toegevoegd na 23 uur:
Nieuwe foto van luis en de sneeuwbal zelf nog niet in volle bloei.de bloemen worden zo groot als een tennisbal.Hij is bijna 2 meter hoog .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een aantasting van de zwarte bonenluis. Het blad wordt hierdoor zo erg leeggezogen, dat het blad er om heen gaat krullen. Deze sneeuwbal, ook wel Gelderse roos genoemd, is hier heel erg gevoelig voor, ook komen er in de zomer heel vaak een massa rupsjes in, die alle blad opvreten. De plant gaat van de luis, niet dood, maar het ziet er heel smerig uit. Omdat het blad toch niet meer normaal wordt, kan je beter alle aangetaste bladeren er afplukken en hem daarna iedere dag even flink nat spuiten met kraanwater. Gooi er ook een handje mest bij, dan zal hij zich sneller herstellen. Toegevoegd na 19 uur: het beste is eigenlijk de struik maar weghalen, want de kans is groot, dat je ieder jaar luis er in hebt en later in de zomer de rupsen. Toegevoegd na 20 uur: Op de foto goed te zien dat het rupsen lijken, maar eigenlijk larven zijn van een kevertje.

kijk nog eens goed, zijn het geen bladluizen? die heb je ook in het zwart, en ze veroorzaken dergelijke misvormde bladeren.

Lijkt me een zeer duidelijk een geval van overvloedige bladluis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100