Mag je geld vragen voor een tuin aan de nieuwe bewoners van een huurhuis?

Heb mijn tuin na 6 jaar nu zoals ik hem wil hebben toen ik hier kwam wonen alleen gras een meter hoog verder helemaal niets.Heb dus wel een boel geld in deze tuin gestoken.Stel dat ik ga verhuizen.

Toegevoegd na 4 minuten:
Foto is een klein stukje van de tuin

Toegevoegd na 11 minuten:
Vijver

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Natuurlijk mag je geld vragen voor een tuin waar jij veel geld in hebt gestoken. Hetzelfde geldt voor luxaflex, waar jij in je nieuwe huis niets aan hebt, een prachtige keuken, of parket. Maar de nieuwe bewoners zijn tot niets verplicht. Want misschien willen zij helemaal geen tuin zoals jij die hebt aangelegd, en willen b.v. tegels. In dat geval is het een beetje onzin om voor die tuin te gaan betalen. Geld vragen kan en mag dus altijd in goed overleg, en het hangt van de redelijkheid en de smaak van de nieuwe bewoners af, of de financiele onderhandelingen succesvol zijn.

Hangt van de verhuurder af en of de nieuwe bewoner het wil overnemen. Bij een woningstichting is het meestal zo dat je de tuin weer in originele staat moet brengen, als je een vijver ofzo hebt willen ze vaak dat je die dichtgooit, tenzij de volgende bewoner het wil overnemen van je. Dan zou je dit kunnen overleggen met de volgende huurder / koper.

Je zou geld kunnen vragen voor de plantjes, en dat je ze anders meeneemt. Een beetje zoals dat vaak ook met vloerbedekking gebeurt. Ik verwacht alleen niet dat mensen snel geld zullen betalen voor plantjes. Maar je mag wel alles uit de tuin meenemen als je dat wilt.

Ja je mag geld vragen voor de overname,maar of ze het dan ook overnemen is een ander verhaal want ze zijn het niet verplicht. Doen ze het niet dan kun je alles eruit halen als je dit wil. Toegevoegd na 5 uur: Je hebt een mooie tuin met een vijver,alleen de kans is aanwezig dat je deze zal moeten verwijderen als je gaat verhuizen en de bewoners geen vijver willen.

Ja Het zijn roerende zaken. Echter als de nieuwe huurder er niets voor wil betalen moet je officieel de tuin geheel ontdoen van beplanting.

Je hebt er een prachtige tuin van gemaakt hoor! Ik zou maar niet verhuizen als ik jou was. Een vijver in de tuin aanleggen van je huurwoning mag niet zomaar. Hiervoor heb je (meestal) de toestemming van de verhuurder nodig. Want het is nogal ingrijpend. Als je toestemming hebt gekregen mag je de vijver in de tuin laten. Je kunt geld vragen, maar de nieuwe huurdes hoeven niets te betalen. Maar je mag dan ook alles meenemen uit je tuin. Heb je het zonder toestemming gedaan, dan kan de verhuurder eisen dat je hem eruithaalt/dichtgooit! En dat zou wel erg vervelend zijn. Het is dan verstandiger om met de nieuwe bewoners overeen te komen dat hij mag blijven. Of ja daar nog geld voor kan vragen? Ja, dat kan, maar de nieuwe huurders zijn dat niet verplicht. Soms is het dan beter om dan eieren voor je geld te kiezen en je verlies te nemen. Of je moet het geen punt vinden om de tuin leeg te halen. Zie link bij punten 215-216 http://www.uwwet.nl/wetten-en-regelingen/privaatrecht/burgerlijk-wetboek-7/6-huur-verplichtingen-verhuurder-verplichtingen-huurder.htm

Ik geloof niet dat je je tuin zou moeten leeghalen, je hebt (voor zo ver dat waarneembaar is op de foto's) immers slechts verbeteringen aangebracht in overeenstemming met het doel van de "ruimte". Ik bedoel, in plaats van een meter gras (wat er stond) heb je het netter gemaakt maar niets structureel veranderd. Als het zou zijn betegeld dan is het een andere zaak. Dan is de kans groot dat de verhuurder het in die staat terug eist. Wel heb je regels overschreden met het aanleggen van de vijver. Als ik de nieuwe huurder zou zijn zou je pech hebben want ik (met een grote, watergekke hond die er steeds in zou duiken) wil het echt niet hebben. Laat staan dat ik er geld voor over zou hebben. Is niet vervelend bedoeld maar smaken verschillen nu eenmaal. Je hebt hele leuke planten er in gezet. Helaas zal dat worden gezien als dat je dat voor je eigen woongenot hebt gedaan en er weinig mensen zullen zijn die daar overnamekosten voor zullen willen betalen. Beste advies: blijf er zelf lekker zo lang mogelijk van genieten !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100