Moet ik mijn hortensia op stam wel of niet snoeien?

Ik heb hem net dit jaar gekocht. Hij staat op een lage stam en er zitten vijf takken aan die alle vijf hebben gebloeid. Kan ik nu -omdat een hortensia bloeit op oud hout van het jaar daarvoor- gewoon die vijf takken eraan laten zitten?

En tot hoever kan ik dan het beste de uitgebloeide bloemen eraf knippen? Meteen onder de bloem of tot aan het eerste blad daaronder?

Toegevoegd na 3 minuten:
Ik weet overigens wel dat ik hem nu nog helemaal niet hoef te snoeien maar dan schrijf ik dat vast op in mijn snoeischrift die ik elk najaar bijhoudt voor het jaar daarop.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meest voorkomende Hortentia op stam is de paniculata of wel de pluimhortentia. Dit soort bloeit op eenjarig hout. Dat betekent, dat je ieder jaar de nieuwe takken weer geheel terugsnoeit en er alleen maar een stammetje met wat korte stukjes tak overblijft. Echter!! Er zijn heel veel soorten Hortentiasoorten, die allemaal anders gesnoeit moeten worden, dus moet je wel zeker weten of het inderdaad de pluimhortentia is. Misschien weet je nog een naam of kan je de bloemen beschrijven?

De bloemen bloeien alleen op oud hout (bruin) en niet op de jonge scheuten (lichtgroen). Je kunt de 5 takken dus laten zitten en de uitgebloeide bloemen afknippen. Ik doe dat zelf altijd tot aan het eerste blad eronder. Als je wat rigoreuzer wilt snoeien (voorjaar) kan je dat om en om doen, zodat er ook nog wat oude takken overblijven die weer gaan uitbloeien. Ik doe dat zelf eigenlijk nooit, alleen als de struik wel erg hoog dreigt te worden. Toegevoegd na 2 minuten: Ik kwam deze video tegen: http://www.youtube.com/watch?v=bCPsujDCj8M

Bronnen:
http://www.neerlandstuin.nl/struiken/hydra...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100