Hoe voorkom ik bevriezing van de hele vijver?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

door het plaatsen van een beluchtingspompje voorkom je dat de vijver geheel dichtvriest. het pompje gebruikt heel weinig stroom en werkt prima, koop dan wel een goede van Velda of zo iets, die echt bedoelt zijn voor vijvers. Door de belletjes uit het pompje ontstaat er een opwaartse waterstroom, die minder koud water van de bodem omhoog brengt. Hierdoor blijft er een klein wakje, ook als het hard vriest.

vandaag zal je er niet veel last van hebben :D De belangrijkste vraag is: Hoe diep is je vijver? Bij een vijver van 80cm diep zal hij niet tot de bodem dicht vriezen. Bij ondiepe vijvers (<50cm) kan je hard je best doen, maar zal bij een winter als afgeklopen jaar eea toch ophouden. Het makkelijkste is om een luchtpompje met een bruisblokje op een cm of 35, 40 diepte in de vijver te hangen.Die houdt het water in beweging en voorkomt dichtvriezen bij de meeste temperaturen

Ik heb in de winter in mijn vijver een luchtpomp draaien en gooi er piepschuim in (plaatjes, geen bolletjes ;-) ) piepschuim isoleert, het vriest wel vast maar blijft zuurstof doorlaten. Tot nu toe komen er in het voorjaar nog steeds kleine visjes tevoorschijn dus neem ik aan dat t goed gaat. Wat je nooit moet doen is een wak hakken, als t al bevroren is ben je te laat. Bij het los hakken van het ijs kun je je vijver lek slaan doordat ijs uitzet en dus al de kanten een eind opzij duwt. Groetjes, Muffin05

een bos stro of iets dergelijks vriest je bak ook niet kapot

Een fonteintje in de vijver? Het lijkt mij dat het water dan steeds in beweging is en niet bevriezen kan.......Bij het noorderdierenpark staat buiten ook een vijver met fonteinen en die was van de winter niet bevroren.

Als je de ruimte hebt en een filter buiten de bak kun je er ook voor kiezen om een composthoop aan te leggen. Het leidingwerk van het filter leg je dan onderin de composthoop. De warmte die de composthoop genereert wordt afgegeven aan de buizen (dus het water) en voorkomt dat je vijver bevriest. Een luchtpompje kan ook, als het heel hard vriest werkt dat echter ook niet zo goed meer.

maak je vijver diep genoeg ,ca 80 cm minimaal ,leg een pomp op de bodem en laat die pomp het water rondpompen ,door een filter of iets dergelijks ,door de stroming vriest het niet dicht,.

Bronnen:
15 jaar vijver

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100