Wat is een letterbak(systeem)?

Ik heb al gezocht op internet maar ik begrijp het nog steeds niet, haha. Laatst bij 'Wie Is De Mol?' werd er gesproken van een letterbaksysteem in de bibliotheek. Dit was een kas met allerlei kleine laadjes, geloof ik. Ik begrijp niet hoe het werkt, wat een letterbak überhaupt is.

Toegevoegd na 1 minuut:
Kast, geen kas.

Toegevoegd na 3 minuten:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kast_%28druktechniek%29

Ik begrijp hier niets van. Kleine letters en grote letters, en waarvoor dan? Als hobby of verzameling? En wat dan als je 'letterbak' intikt op Google? Dan zie je verzamelingen van kleine spulletjes en zo? Huh?

:').

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er worden twee verschillende dingen door elkaar gehaald. In de vroegere boekdrukkunst had je bakken waarin de diverse letters om tekst mee te leggen werden bewaard. Die houten letterbakken werden in de jaren zeventig van de vorige eeuw populair om kleine frutsels in tentoon te stellen. In de bibliotheken had je (vroeger) catalogusbakken met kaartjes, waarmee je de boeken op kon zoeken. De alfabetische catalogus, ingedeeld op de eerste letter van de achternaam van de auteur of van de verzameltitel, had een letter of meerdere letters voorop staan. Die alfabetische cataloguslaadjes werden zeker bedoeld in dat televisieprogramma.

Als kind had ik een letterbak, dat was een ondiepe kast, in het formaat van een schilderij waar je miniaturen in kon zetten, of andere kleine frutsels, de kast was daarvoor onderverdeeld in allemaal kleine vakjes in verschillende formaten, het diende als decoratie. Ik denk dat het systeem van een bibliotheek inderdaad kan werken met hetzelfde principe, je maakt een boekenkast, maar niet met op gelijk liggende afstand planken, maar met allemaal vakken in verschillende formaten, zowel de letterbak en dat systeem zijn niet afgesloten door lades of deuren.

Als de bak heel ondiep is, werd hij waarschijnlijk gebruikt door letterzetters die de loden letters netjes in vakjes verdeeld opborgen. Toen men in de jaren '70 overging op fotografisch zetten waren de loden letters (en de letterbakken) dus niet meer nodig en kwamen deze op de markt, waar mensen ze gebruikten voor de reeds genoemde frutsels. Van origine waren deze bakken dus wel degelijk serieuze en goed benutte gebruiksvoorwerpen in de grafische industrie.

Bronnen:
(zie...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100