Moet je bloemen schuin afsnijden?

Het wordt bijna altijd gezegd als je bloemen koopt. wel schuin afsnijden he..?

Maar ik hoorde eens iemand zeggen dat dat nergens op slaat. Het zou er om gaan dat je dan meer oppervlakte hebt waar de bloemen vocht kunnen opnemen. Maar als je een rietje schuin afsnijdt kan je toch ook niet opeens meer drinken als je een slok neemt? Terwijl dat hetzelfde principe is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De capillaire werking (het vochtopzuigend vermogen, even simpel gezegd) wordt niet groter als je stelen schuin afsnijdt. Dus het is inderdaad nergens voor nodig.

Ik denk dat wanneer je ze afsnijd het oppervlak dat vocht opneemt groter is als wanneer die recht is afgesneden.

Een hoek zorgt er voor dat er meer haarvaatjes open gaan en zorgt er bovendien voor dat de opening niet dichtgedrukt wordt door de bodem van de vaas. Dit zou er voor zorgen dat dat de bloem geen water tot zich kan nemen. Snijden is ook beter dan knippen, omdat bij knippen de haarvaatjes van de steel als het ware worden dichtgeknepen.

Het schuin afsnijden van de stelen helpt wel, maar niet heel veel. Toch is het dus beter om het wel te doen. Schuin afsnijden zorgt er voor dat de vaten een groter oppervlak hebben waarmee ze in het water staan. Snij maar eens een kiwi doormidden (recht en schuin): het schuine deel heeft meer oppervlak. Op deze manier kunnen bloemen het water beter opzuigen. Maar het is niet zo dat ze opeens meer stengelvaten krijgen, want dat aantal blijft gewoon hetzelfde.

Bronnen:
http://website.leidenuniv.nl/~s0208027/doc...

Je hoeft bloemen niet schuin af te snijden om het oppervlak dat vocht opneemt te vergroten, maar omdat je bij het schuin afsnijden de steel minder hard dicht drukt dan bij recht afsnijden. De vaten blijven door deze manier van afsnijden beter open.

Ja zeker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100