Kijk naar de kenmerken op de kachels... een kachel met alleen een CE keurmerk wil je niet.... en13240, dinPlus of een swan label is perfect. Kijk eerst eens naar het benodigd vermogen dat je nodig hebt.
Een groot vermogen is leuk, maar een kachel die je continu moet smoren levert alleen maar teleurstelling op.
Als je een kachel kunt stoken zoals deze bedoeld is door de ontwerper blijft de ruit nagenoeg schoon, de lichte waas die kan komen kun je weghalen met een nat keukenpapiertje met as.
Een grote aslade is onzin, bij goed stoken blijft er niet meer dan 3% as over, bij een kachel zonder aslade kun je al een week toe.
Kijk eerst wat je wil, de huidige stalen kachels met keurmerk gaan zo 10 jaar mee.
Een gietijzeren kachel levert veel harde straling zolang deze gestookt wordt.
Stalen kachels leveren meestal convectie warmte als deze gestookt worden.
Een massakachel (speksteen of vuurbeton) levert stralingswarmte , ook nadat het vuur al lang en breed uit is.
Een kanaal moet je laten plaatsen door een bedrijf, reken op 125 euro per meter voor een geïsoleerd kanaal, minimaal 5 meter ivm de trek.
Het belangrijkste is schoon en vooral droog hout.
Met vriendelijke groet,
Een kachelengineer.
Kijk op bijgevoegde link, daar staat meer dan je wilt weten over kachels en stoken.
Kies bij voorkeur een dealer in de buurt, die kan tenminste langskomen om een goede stookinstructie te geven.
Toegevoegd na 23 uur:
Ik lees net dat de kachel in duitsland komt te staan....
Daar zijn de regels veel strenger als hier, je moet dan een kachel kopen met minimaal DIN-en13240 kopen, anders mag je zelfs niet eens stoken. Je dient de gehele installatie daar sowieso te laten keuren door een schornsteinfeigermeister, doe je dat niet riskeert je enorme boetes.
Speksteen heeft als groot voordeel dat je je er niet snel aan brand, het geleid de warmte niet zo snel als metaal. Eerst doet het pijn en dan pas brand je je, aan een gietijzeren kachel brand je je meteen.
Laat je goed informeren door de dealer aldaar, de duitse dealers hebben meer kennis van de lokale regels aldaar.
Vraag tevens om een kachel die aan de Bimsch eisen voldoet, anders heb je maar een paar jaar plezier van de kachel en mag die vanaf 2014 niet meer gestookt worden.