Wie kan mij iets over "Franciscan" serviesgoed, made in England, vertellen?

Als ik google, kom ik wel uit op afbeeldingen, maar niets over de herkomst, en de periode waarin het gemaakt werd, waarde e.d.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

FRANCISCAN Het charmante vrolijke bloemmotief op het Franciscan vingerhoedje is geïnspireerd op de met de hand “ beschilderde gebeeldhouwde ontwerpen, die de firma begin 1940 uitbracht en die zo algemeen geliefd waren, dat ze nu als Franciscan Klassieken bekend staan. De corporatie, die thans Franciscan Ceramics Inc. heet, werd in 1875 gevormd, nadat er vuurvaste klei was ontdekt in de buurt van de stad Lincoln in Californie. Eerst werden er alleen draineerbuizen, bakstenen en dakpannen gemaakt. Met de aankoop van twee andere firma’s - waarvan één op de plaats van de tegenwoordige Franciscan fabriek in Glendale lag - werd de productie uitgebreid met decoratieve faience en vloertegels. Een uitgelezen gezelschap van kunstenaars en technici werd aan het personeel toegevoegd en in 1934 werd begonnen met het maken van serviesgoed. Het eerste Franciscan aardewerk – eenvoudig van vorm en met een kleurig glazuur - is nu zeer in trek bij verzamelaars. Op het Appel motief van 1940 volgde een jaar later dat van de Woestijn Roos. Beiden worden nog steeds geproduceerd en Woestijn Roos is het meest verkochte ontwerp in de geschiedenis van Amerikaans serviesgoed. Het eerste fijne porselein van Franciscan dateert uit 1942. Het is doorzichtig, glasachtig en licht ivoorkleurig en wordt niet alleen bewonderd vanwege de hoge kwaliteit maar ook om de fantasierijke decoratie-technieken die worden gebruikt. Franciscan Ceramics is nu een dochtermaatschappij van de Engelse firma Wedgwood. Tot de vele belangrijke opdrachten die Franciscan heeft uitgevoerd behoren die voor Amerikaanse presidenten, voor de Senaat van de Verenigde Staten, Koning Ibn Saoed van Saoedi Arabié, Koning en Koningin van Denemarken en de president van Soedan. Gevonden voor je op internet

Het moederbedrijf van het Franciscan aardewerk is Gladding, McBean and Company (GMcB). Deze fabriek werd gesticht nadat in 1875 in Lincoln, Californië, een speciale kleisoort werd ontdekt. Men ging er experimenteren met diverse glazuren. In 1934 werd chemisch ingenieur Frederick J. Grant manager van een nieuwe afdeling om complete aardewerklijnen, keuken- en serviesgoed te produceren. Er werd gekozen voor de handelsnaam Franciscan om daarmee de paters te eren die in Californië hadden geholpen het bedrijf te vestigen. In april 1935 verscheen de eerste geïllustreerde catalogus van 283 verschillende producten die in Glendale gemaakt werden. De fabriek had in 1939 vijftien verschillende serviespatronen en negen kunstlijnen. Tussen 1940 en 1983 werden nog vele nieuwe patronen geïntroduceerd. In 1979 werd de hele Glendale keramische afdeling verkocht aan Wedgwood Limited, welke in 1984 de fabriek sloot en de productie naar Engeland verplaatste. Na 109 jaar kwam er een einde aan het Californische erfgoed van de aardewerkproductie.

Bronnen:
http://www.crystalcorner.com/HistoryofChina.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100