Wat is het nut van een afzuigkap?

Is er behalve het afvoeren van etenslucht nog een andere reden? Vocht bijvoorbeeld? We zitten er aan te denken om de afzuigkap maar gewoon weg te laten, maar ik vraag me af wat het effect daarvan is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De rol van de al dan niet centrale ventilatie bestaat erin de lucht van de woning in zijn geheel te zuiveren. Een afzuigkap werkt daarentegen slechts op één plaats. Haar werking is ook maar van korte duur, beperkt tot de kooktijd. Een afzuigkap moet dus aan welbepaalde behoeften voldoen. Een doordachte keuze is dan ook noodzakelijk (zie verder). Een afzuigkap heeft als taak zeer snel en aan de bron de hoge productie van damp en geuren, die onvermijdelijk gepaard gaat met elke culinaire activiteit, in het bijzonder met koken en braden, te verdrijven. Ze is eveneens van essentieel belang om vetten te verwijderen. Zonder afzuigkap ontstaat er een laag vetstoffen op alle oppervlakken die een reëel probleem vormt inzake esthetiek maar ook voor de hygiëne, schoonmaak en onderhoud, te meer omdat die resten niet makkelijk te verwijderen zijn. Bovendien blijkt uit onderzoek dat bij het koken van voeding, in het bijzonder van eiwitten, gassen vrijkomen die ammoniak bevatten en die plastic materialen, zoals het p.v.c. van ramen bijvoorbeeld, vergelen. Het onderzoek heeft zelfs aangetoond dat die vergeling groter is dan de vergeling door de ultravioletstralen van de zon.

kijk maar in het filter na verloop van tijd. Er zit ook veel VET in, scheelt behalve in de stank ook in het poetsen van de tegels

Een afzuigkap haalt niet alleen de kooklucht weg maar ook heel veel vet en vocht. Zonder afzuigkap moet je veel vaker de keuken ontvetten, sauzen en ramen lappen.

Inderdaad haalt een afzuiger ook veel kookvocht weg uit het huis. Bij mij gaat zonder de afzuiger mijn hygrometer zo naar 98% toe als ik niet oppas. Als het erg droog is in huis doe ik dat wel eens. Daarnaast ben je ook nog wel wat kookvet en zooi kwijt als je afzuigt. Ik was elke maand mijn filters uit en die zitten vol met vet. ALs je kookt zonder afzuiger en je zou dan niet je ramen open zetten zijn je ramen zo allemaal zeiknat aan de binnenkant

Naast de geur, zuigt het ook de warmte, damp, en vettigheid op die bij koken en bakken vrijkomen. Zonder afzuigkap wordt je keuken een vochtige vettige broeikas, je krijgt de baklucht bijna niet meer weg, en er ontstaat een vettige aanslag op wanden en plafond. Niet weglaten dus!

Let op! Er bestaan afzuigkappen die met een filter werken en geen afvoer naar buiten hebben. Je bent dus wel van je luchtjes af, maar niet van al het verdampende vocht tijdens het koken. Onze buren hadden er zo een, het water droop van de ramen af en ze kregen schimmel in huis. geeft meteen antwoord op je vraag wat het nut is.

Het nut ervan is hierboven al besproken. Maar net als jij heb ik ook vaak m'n twijfels. Een van de nadelen vind ik ook dat je niet direct in de gaten hebt dat iets aan staat te branden. Ik gebruik mijn afzuigkap dus maar mondjesmaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100