De rol van de al dan niet centrale ventilatie
bestaat erin de lucht van de woning in zijn
geheel te zuiveren. Een afzuigkap werkt
daarentegen slechts op één plaats. Haar
werking is ook maar van korte duur, beperkt
tot de kooktijd. Een afzuigkap moet dus aan
welbepaalde behoeften voldoen. Een
doordachte keuze is dan ook noodzakelijk (zie
verder). Een afzuigkap heeft als taak zeer snel
en aan de bron de hoge productie van damp
en geuren, die onvermijdelijk gepaard gaat
met elke culinaire activiteit, in het bijzonder
met koken en braden, te verdrijven. Ze is
eveneens van essentieel belang om vetten te
verwijderen. Zonder afzuigkap ontstaat er een
laag vetstoffen op alle oppervlakken die een reëel probleem vormt inzake esthetiek maar
ook voor de hygiëne, schoonmaak en
onderhoud, te meer omdat die resten niet
makkelijk te verwijderen zijn. Bovendien blijkt
uit onderzoek dat bij het koken van voeding,
in het bijzonder van eiwitten, gassen
vrijkomen die ammoniak bevatten en die
plastic materialen, zoals het p.v.c. van ramen
bijvoorbeeld, vergelen. Het onderzoek heeft
zelfs aangetoond dat die vergeling groter is
dan de vergeling door de ultravioletstralen van
de zon.