Is er een meldingsplicht bij de verkoper bij een ondergelopen tuin?

De tuin van ons nieuwe huis heeft problemen met de afwatering bij regenval. Dit is een bekend probleem in de wijk en veel buren hebben al maatregelen genomen en de tuin opgehoogd. De verkoper heeft deze problemen niet bij ons gemeld. Had hij dit wel moeten doen en is hij deels verantwoordelijk voor de kosten om de tuin aan te passen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alleen gebreken die de koper niet zelf kan constateren bij bezichtiging van de woning (en tuin en directe omgeving) moeten actief door de verkopende partij worden genoemd. Als het een gebrek (of ongemak) betreft dat de koper bij bezichtiging ook zelf kon vaststellen, dan hoeft de verkoper dat niet apart te benoemen. Kon je bij bezichtiging zelf al constateren dat veel buren de tuin hebben opgehoogd, dan lag het voor de hand om te veronderstellen dat daar een reden voor is. Daar had je dan zelf vragen over kunnen stellen aan de verkoper. Ook als bij bezichtiging niets te zien was van opgehoogde tuinen van buren, dan is het nog niet automatisch zo dat de verkoper nu in gebreke is. Alleen als de afwatering van de tuin zo slecht is dat dit echt een gebrek is, kun je er juridisch wat mee.

Het ophogen van de tuin moet mijn inziens gezien worden als normaal onderhoud en dit had je waarschijnlijk bij onderzoek naar de tuin kunnen constateren. Aangezien de tuin niet 'verborgen' is kunnen we hier dus ook niet spreken van een verborgen gebrek. Daarnaast is nog van belang of door de tuin normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. De aanwezigheid van water in de tuin betekent niet per definitie dat normaal gebruik niet meer mogelijk is. Ook moet je je afvragen of het de moeite wel waard is. Want zelfs als de verkopende partij aansprakelijk is dan kan de verkoper het probleem (waarschijnlijk) oplossen door "een paar zakken zand in de tuin te storten" waardoor normaal gebruik van de woning weer mogelijk is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100