Kan ik mijn huis behouden? Ik ga een uitkering krijgen en wil graag mijn koopwoning houden. kan dat?

Ik ga een uitkering krijgen en wil graag mijn koopwoning houden. kan dat? Mijn man heeft ons gezin verlaten en ik ga deels afhangelijk worden van en bijstands uitkering. Zijn er toch ergens nog mogelijkheden om mijn koophuis te behouden? Bijvoorbeeld met een aflossingsvrije hypotheek?
Of zijn er subsidies waar ik aanspraak op kan maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik geef je weinig kans. Maar aangezien de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Dus als je goede contacten bij de bank hebt dan valt er vast wel over te praten. Ik weet dat de ING bijvoorbeeld de rente een jaar wilt opschorten om gedwongen verkoop te voorkomen. Dus gewoon even met je hypotheekverstrekker gaan praten. En zorgen dat je zo snel mogelijk een andere betaalde baan krijg...

In ieder geval geen subsidies. Dat betekend dus dat je belasting van andere mensen wil afpikken omdat je niet goedkoper wil wonen en dat is waanzin. Ik ga toch ook geen subsidie aanvragen om even een auto + koophuis en omdat we toch bezig zijn ook restaurantje pakken van het gratis geld? Maar dit land is toch al gek geworden dus stem maar lekker PvdA krijg je alles gratis.

Niet zo negatief: 'Lampje'! Beetje kort door de bocht. Blijkbaar lig je in scheiding. Dat is vervelend. Nummer 1 is dat jullie goed onderling overleg (gaan?) voeren over de uitvoering van de scheiding en het nu eerst gaan opstellen van een "Kindplan" (wet per 1 maart 2009). Je staat voor een algehele reorganisatie en vermoedelijk zal het huis verkocht moeten worden omdat je blijkbaar in de bijstand terechtkomt. Geen bank gaat risico aan op een uitkering. Dat is heel normaal. Subsidie is wel een heel vreemde gedachte: je bent / jullie zijn verantwoordelijk voor jezelf. Verantwoordelijkheden moet je niet (willen) afschuiven op anderen. Je spreekt over 'ons gezin' en dat betekent dat er dus kinderen in het spel zijn. Jullie eerste verantwoordelijkheid betreft dus alle regelingen voor de kinderen (wonen, gezag, omgangsregeling etc) en niet het "ikke ikke" waar scheidingen vaak op uitlopen. Dan zit je op dood spoor en 'maak dan de borst maar nat'. Ik denk dat je in overleg met je -ex direct op zoek moet naar vervangende woonruimte binnen redelijke termijn. En volgens mij moet je voordat de samenleving jou financiele bijstand geeft toch eerst je eigen kapitaal grotendeels opeten? Voor niets gaat alleen de zon op, en het mooie is: hij gaat elke dag maar weer op. Heel veel succes gewenst, maar vooral: wijsheid.

Bij een ww uitkering is je huis geen probleem. Bij een bijstands uitkering moet je eerst je overwaarde op een verandwoorde manier liquideren, dus niet aan auto's, reizen enz. Het schijnt ook nog te schelen in welke regio je woont. Het is zelfs zo dat je na de bijstand het geld zelfs terug moet betalen onder bepaalde omstandigheden.

Bronnen:
http://www.igsd-veluwerand.nl/web/show/id=89703

Ik vrees dat die vraag nog wel eens ingewikkelder zou kunnen liggen dan je op het eerste oog zou denken. Het koophuis is namelijk naar alle waarschijnlijkheid binnen jullie huwelijk gekocht. Wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, is het nu jullie gezamelijke schuld. De enige manier voor jou om in het koophuis te kunnen blijven wonen is als je je man kan uitkopen voor zijn deel van de schuld. Zelfs al zou je het kunnen betalen en er een hypotheek op je eigen naam voor kunnen krijgen (wat ik zeer sterk betwijfel), hij moet toch zijn deel van de schuld op de één of andere manier overdragen op jou. En met een bijstandsuitkering is de kans op een hypotheek minder dan nul. Overigens wel frappant dat je over bijstand en subsidie begint ; ik zou me in deze fase vermoedelijk meer richten op het vinden van een betaalde baan. Daarmee maak je namelijk WEL kans de hypotheek over te kunnen nemen / je man uit te kopen, zeker als er al een deel van de waarde van het huis is afgelost en je een relatief lage hypotheek kunt krijgen. Helaas zit het er dik in dat je moet omzien naar een andere woning en dit huis moet verkopen. Een scheidingsadvocaat kan je hierover overigens alles vertellen ; die kent het klappen van de zweep. Maar hou met één ding rekening : trouwen is duur, maar scheiden is nog veel en veel duurder.

er wordt wat piitig gereageerd op deze vraag, toch vind ik het geen rare vraag. ik kan mij best voorstellen dat wanneer je gaat scheiden er al veel veranderd en je , je "veilige" thuis wilt behouden. je kunt wel in aanmerking komen voor een koopsubsidie (ik denk dat je hierdoor op het idee van subsidie bent gekomen?) stiekum betalen we dus al mee aan het koophuis van een ander, maar dat is ook al jaren zo met de huursubsidie. maar er zitten wel wat regels aan om te voorkomen dat mensen in te duren huizen blijven/ gaan wonen. en dat is natuurlijk net als de andere al aangeven volkomen terecht. het kan niet zo zijn dat jij in een te duur huis woont en de rest dat maar even bij moet leggen. maar we weten niet wat jou huis gekost heeft, als het bedrag niet boven € 176.715,- kan je mogelijk wel in aanmerking komen voor een koopsusidie. onderstaande heb ik even voor je geknipt en geplakt van http://www.hypotheker.nl/ Om in aanmerking voor koopsubsidie te komen, moet je aan een aantal strenge regels voldoen. Zo moet je om te beginnen in aanmerking komen voor NHG, mag je hypotheek niet hoger zijn dan € 176.715,- en mag de koopsom van je huis niet hoger zijn dan € 163.625,-. Er is geen maximum gesteld aan het inkomen voor de koopsubsidie. Naarmate je meer verdient zal de subsidie echter minder worden. Het is daarom mogelijk dat het uiteindelijke bedrag op nul wordt vastgesteld. Ook naar het eigen vermogen wordt gekeken. Voor een alleenstaande geldt een maximum van € 20.315,- en voor gehuwden of samenwonenden mag het eigen vermogen maximaal € 40.630,- bedragen. verder veel sterkte toegewenst!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100