Van huur naar koophuis, kosten overdragen?

Hallo,

Wij wonen in een huurhuis en moeten in het nieuwe jaar alle gemeentelijke kosten weer gaan betalen nu kan dit of in een keer of maandelijks. Nu betaalden wij dat altijd in 1x.. per 1 april gaan we in ons koophuis wonen en is de huurwoning dus weg.. dus ook je gemeentegeld.. kan de nieuwe huurder deze kosten van de overige maanden (dus wat je eigenlijk teveel hebt betaald) aan ons terug betalen? Of is het slimmer om dan nu per maand te gaan betalen zodat de nieuwe huurder de rest betaald?


HELP!

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat maakt niets uit. De gemeente bepaalt hoe veel u moet betalen. De meeste gemeenten verrekenen achteraf per gewoonde maand, een enkele gemeente kent alleen jaarbedragen. Maar in alle gevallen is de manier van/het moment van betalen niet van invloed op het totale bedrag. (Uitgezonderd aanmaningen en dergelijke natuurlijk). Soms moet u er wel zelf achteraan om het te veel betaalde terug te krijgen, meestal gaat het (voor u) vanzelf. Of het wordt verrekend met de aanslag van uw nieuwe woning, als die in dezelfde gemeente is.

Je kunt de kosten niet overdragen op de nieuwe huurder. Als jouw gemeente de kosten berekent per maand, dan is het slimmer om nu ook per maand te betalen voor die 3 maanden. Peildatum is vaak wel de 1e van de maand, dus als je pas op 2 april inschrijft op het nieuwe adres, dan betaal je 4 maanden. Als het een gemeente is die alleen met jaarbedragen rekent en als peildatum 1 januari hanteert, dan moet je voor het hele jaar betalen. Ook dan kun je niet een deel overdragen op de nieuwe huurder. Informeer even bij je eigen gemeente hoe het zit en hoe het berekend wordt. Als je graag in 1 keer betaalt, is dat vaak ook mogelijk om nu in 1 keer voor die 3 (of 4?) maanden te betalen. Er kan een verschil zijn tussen de berekening en afhandeling van gemeentebelastingen (o.a. afvalstoffenheffing) en waterschapsbelasting (zuiveringsheffing). Dat zijn verschillende belastingen van verschillende instanties die elk op hun eigen manier kunnen bepalen hoe ze het berekenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100