Hoe kan ik deeleigenaar worden van een huis, zonder problemen en onredelijk veel onkosten?

Mijn vriendin en ik willen samenwonen, haar ouders maken gebruik van de regeling om haar een grote schenking belastingvrij te kunnen geven (tijdelijke wet, geld moet bestemd zijn voor aankoop huis). Hiermee plus met een deel van haar spaargeld wil ze een huis kopen.

Nu wil ik om toch een klein beetje aan vermogensopbouw te kunnen doen een percentage van de aankoopsom meebetalen.
Nu heb ik geen significant vermogen om zelf deels eigenaar van dit huis te worden, echter kan ik daar een onderhandse lening voor afsluiten, maar het gaat dan om 10% van de aankoopwaarde van het huis. Daarnaast wil ze dat het huis wel volledig op haar naam komt. Is dit dan mogelijk en de moeite waard, en geeft dat veel moeilijkheden bij de notaris?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als zij wil dat het huis volledig op haar naam komt (wat gezien de investeringen van haar en haar ouders terecht mag worden genoemd) dan kun jij geen deeleigenaar worden. Ik meen uit je verhaal op te maken dat je mee wilt doen om aan vermogensopbouw te doen. Als dat de druifveer is adviseer ik je eens te verdiepen in crowdfunding, waar je met de bedragen die jij noemt op een redelijk veilige manier (goed onderzoek doen) kan investeren. Als je bedrag wat je kan lenen groot genoeg is dan zou je eventueel in klein vastgoed kunnen stappen, of in certificaten van vastgoed CV's. Investeren in een huis wat 100% op naam staat van een ander kan dus niet zoals jij dit zou willen. Het simpel beschikbaar stellen van kapitaal zonder problemen en kosten geeft je geen (deel)eigenaarsrechten. Om eigenaar te zijn dien je in de leveringsakte als eigenaar te worden vernoemd, of als hypotheekgever waarmee je indirect een eigenaarsrecht kan uitoefenen. In jouw case dus eigenlijk geen mogelijkheden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100