Heeft extra centrifugeren zin, of kost het vooral extra energie?

Al sinds ik geen droger meer heb, en de was aan de lucht laat drogen, heb ik me aangewend na het wasprogramma en het centrifugeren, de centrifuge nog een keer extra te laten lopen. Het idee hierachter: dan blijft er minder water in de kleding, en dus zal het sneller drogen.

Maar ik vroeg mij af, klopt dat idee wel? Kost dat extra centrifugeren niet veel meer energie (stroom) en weegt dat wel op tegen het extra water wat er uit de kleding verdwijnt.

Ben eens benieuwd of iemand daar ideeën over heeft. Ik hang de was dus op, heb geen droger.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe harder je centrifugeert, hoe meer kracht het water voelt (populair gezegd, het wordt zwaarder). De was zelf heeft ook een dikte en vormt een weerstand. Het centrifugeren zorgt er voor dat door de kleding naar buiten wordt geperst. Het vocht wat achterblijft heeft dus niet voldoende "perskracht" ervaren om uit de kleding te komen. Een keer extra centrifugeren zal daar niet heel veel verandering in brengen (er zal wellicht wel iets uit komen, maar nooit veel). De machines zijn namelijk al ingesteld dat de tijd voldoende is om al het water wat er uit kan met dat toerental er ook uit komt. Nogmaals centrifugeren met een hoger toerental (bijv 1600 toeren ipv 1400 toeren) zal wel zeker bijdragen, maar nogmaals centrifugeren met hetzelfde toerental zal een minimale invloed hebben. (Bovenstaande is fysisch absoluut niet correct opgeschreven, maar op deze manier wel populair te begrijpen)

Als je 2x centrifugeert dan komt er altijd nog ietsjes meer water uit dan als je 1x centrifugeert. Wij hebben ook nog een oude centrifuge en als je die dan een paar keer aanzet komt er echt meer water uit. Maar het kost veel meer energie, dus is het beter om 1x te centrifugeren en dan je was op te hangen in plaats van 2x centrifugeren en dan nog eens je was op te hangen. Bovendien scheelt het in je portemonnee ;)

Een centrifuge gebruikt héél weinig energie. Dat kost je de kop niet. Aan de lucht drogen buiten kost niets. Maar aan de lucht drogen in huis wel. Dat onttrekt de warmte in je huis, wat je weer moet bijstoken. In dat geval is extra centrifugeren voordeliger.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100