Piepkleine geel/bruine beestjes op boeken, hoe kom ik er vanaf?!

Hallo allemaal!

Ik ben een groot liefhebber van boeken en heb sinds enige tijd last van piepkleine beestjes. Soms zijn ze geel, soms wat bruiner. Ze zitten niet op alle boeken en er zit geen verschil tussen oude en nieuwe boeken. Om het duidelijk te maken heb ik een filmpje op youtube gezet; http://youtu.be/hsZbiW19AD4 . Ik hoop dat iemand weet wat dit is en wat ik eraan kan doen.

Met vriendelijke groet en alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat klinkt als boekenluis, ook wel bekend als stofluis ; een parasiet die inderdaad papier eet (niet alleen boeken, maar ook bijvoorbeeld behang en verpakkingen van levensmiddelen) als deze te vochtig zijn opgeslagen / de ruimte te vochtig is. Droogstoken is eigenlijk het enige dat je er tegen kunt doen, of je boeken in een drogere ruimte opslaan.

Bronnen:
http://www.plaagdierbestrijding.nl/boekenluis.html

Het lijkt inderdaad verdacht veel op de stofluis (boekenluis). Vrienden van mij hadden er destijds ook last van en het zag er hetzelfde uit. De stofluis laat zich gemakkelijk bestrijden. De beestjes zijn redelijk eenvoudig te bestrijden, door de ruimte droog (te stoken) of flink te ventileren wanneer het buiten warm en droog is. Succes!

Zoals andere GV'ers al schreven, heeft dat beestje alles weg van een boekluis, en als je niets hieraan doet, dan zijn straks al je boeken beschadigd, en is dat doodzonde! In ieder geval moet je zorgen dat de boeken bewaard worden in een goed geventileerde, droge plaats. Als het probleem niet te groot is, dan zou dit al meteen het probleem kunnen oplossen, maar soms is het probleem zo groot dat dit niet genoeg is. Lees dan even verder... Voor het bestrijden van de luizen die je nu al hebt, heb ik ooit van een handelaar in oude boeken en fantastische tip gekregen. Klinkt een beetje radicaal, maar werkt feilloos, zeker bij boeken die flink aangetast zijn. - Stop de boek (of een paar boeken) in een plastic zak en haal zo veel mogelijk lucht uit het zakje. Idealiter trek je vacuüm in de zakjes (bij de Blokker verkopen ze zakjes voor kleding die je met een stofzuiger vacuüm kan trekken) - Stop het goed afgesloten zakje met de boek(en) erin in de vriezer minstens 48 uur. Dat doodt de luizen en hun eitjes. - Haal de zakken uit de vriezer en laat ze VOLLEDIG op kamertemperatuur komen. Voor de zekerheid minstens 24 uur. Als je de boeken te snel uit de zak haalt, dan krijg je condensatie uit de lucht, en dat is funest. - Gedurende de behandeling van de boeken kan je de planken goed stofzuigen, en evt met een geschikte reinigingsmiddel afnemen. Ook de ruimte goed ventileren helpt enorm. Veel succes met de bestrijding van die vieze beesten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100