Roetvlek aan de wand van brandende kaars, geprobeerd met chloor het eruithalen, en het werd nog erger! iemand een tip om de wand schoon te krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat je vooral niet moet doen is wrijven, daardoor trekt de roetvlek nog verder in. Probeer het weg te kloppen of te blazen. Eventueel wat aardappelmeel erop, dit neemt roet op. Daarna weer voorzichtig kloppen en blazen. Een stukje plakband er zachtjes op drukken en dan een paar keer wegtrekken zodat het roet aan het plakband blijft "plakken." Is de vlek nog niet verwijdert, spoel deze dan goed uit in een handwarm sopje. Is de vlek dan nog niet verdwenen, probeer dan alcohol, natriumperboraat (5%) of een mengsel van gelijke delen ammonia en waterstofperoxide (3%).

Bronnen:
http://www.vooroma.nl/vlekkengids/roet-ver...

als er bij mijn vader vlekken zitten op zijn witte muur, gaat hij daar met stoepkrijt over en is de vlek niet meer te zien

Het klassieke middel is oxaalzuur, opgelost in water. Nadeel is dat er kaarsvet ingedrongen kan zijn. Dat is een lastige combinatie, je zult eerst moeten ontvetten en dan de roest reduceren met oxaalzuur. Met bleek en peroxyde begin je niets, roest is juist een oxide, dus oxiderende producten gaan je niet hepen. De ontvette plek nathoeden en deppen met ongeveer2% zoutzuur wil ook wel eens helpen, het ijzeroxide (onoplosbaar wordt dan oomgezet in FeCl3 welke zich op laat deppen. Doe je dan wel latex/kunststof handschoenen aan EN een veiligheidbril op. Nu zal 2% HCl niet snel je kleding (of het behang) aantasten maar gooi je (oude0 kleding daarna in de was als je er niet zeker van bent dat er GEEN zoutzuur op gekomen is. Laat op de plek zelf het zoutzuur ongeveer een kwartier inwerken en dep daarna de muur af met wat water (steeds verversen), zodat je zowel het zoutzuur als het gevormde FeCl3 afvoert. De resten (water /Fe Cl 3/zuur) kunnen gewoon door het toilet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100