Hoevaak de schoorsteen vegen ?

Ik heb een open haard, die op gas werkt.
Nu heb je bij een open haard die je stookt met hout, last van roetdeeltjes, en daarom moet je hem regelmatig schoonvegen.
Bij gas dus totaal niet, er liggen van die sierblokken in, die geen vlam vatten.
Moet ik alsnog mijn schoorsteen vegen, en zo ja, wat is aan te raden, hoevaak per jaar ?

De kap op het dak is geheel afgedekt, zodat er geen vogels in kunnen nestelen..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gewoon ieder jaar eenmaal laten vegen. Zo ben je altijd gedekt wanneer er brand mocht ontstaan. En je krijgt een officieel bewijs van de schoorsteenveger.

nee hoor als je een gaskachel hebt hoef je de schoorsteen niet te vegen Toegevoegd na 49 minuten: Bij apparaten die op gas gestookt worden, zoals gaskachels, gasgestookte cv-ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal Toegevoegd na 51 minuten: "Voor hout- of kolengestookte kachels geldt dat ze minstens één keer per jaar geveegd moeten worden. Bij dit soort verwarmingstoestellen ontstaat namelijk afhankelijk van de mate van stoken een zeer brandbare laag (creosaat) aan de wand van het stookkanaal", weet Lex Schruijer van het Nibra, het kennisinstituut voor brandweer. Wanneer de kachel te veel smoort, kan het rookkanaal makkelijk verstoppen. Er is dan weinig of geen 'trek'. Maar ook door vervuiling van buitenaf, bijvoorbeeld door vogelnesten of bladeren kan de schoorsteen verstopt raken. Schruijer: "En daarin schuilt een dubbel gevaar: kans op koolmonoxidevergiftiging én kans op schoorsteenbrand." Regelmatig de schoorsteen laten vegen is daarom belangrijk. Bovendien controleert de veger de schoorsteen op scheuren en/of loszittende delen. Maar hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden? Zoals gezegd bij gebruik van hout, kolen of olie en wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt is één keer per jaar vegen voldoende. Echter bij intensief gebruik, wanneer de kachel wordt gebruikt als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Bronnen:
Eigen ervaring

Ook als u op gas stookt is het aan te raden uw rookkanaal 1 maal per jaar te laten vegen. Het kanaal kan verstopt raken waardoor er koolmonoxide kan ontstaan. Daarnaast komen er bij het stoken op gas veel condenswater en zure gassen vrij die het gemetselde schoorsteenkanaal kunnen aantasten. De voegen en de bakstenen worden hierdoor poreus en kunnen een verstopping veroorzaken. Ook is de schoorsteen een favoriet plek voor vogels om in te gaan nestelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100