Hoe lang van te voren moet je de cv uitzetten als je water gaat bijvullen?

moet alles echt afkoelen, of kan je 'm vijf minuten voor je gaat bijvullen uitzetten?
heb een lekkage bij de radiatorknop, dus ik verlies veel water nu, en kan niet wachten op beter weer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn twee gevaren bij het bijvullen van een heet systeem met koud water. Het eerste gevaar is dat jij je vingers brandt wanneer je de bijvulslang op het CV-systeem aansluit. Dat gevaar heb je zelf in de hand. Het tweede gevaar is dat er plotseling koud water in een heet systeem komt. Daardoor zal een deel van het systeem plotseling inkrimpen (het zet uit bij hitte, dus het krimpt in bij koude). Daar kunnen, zeker als je het vaker doet, scheurtjes door ontstaan. Je kunt dit ondervangen door het systeem af te laten koelen, zodat het temperatuurverschil met het nieuwe, koude water niet zo groot is. Wil je dat niet, dan kun je het probleem ondervangen door het verse water héééél langzaam toe te voeren. Je CV kan dan gewoon doorwerken. Doordat je het koude water zo langzaam toevoert, zal jouw systeem niet op die plek plotseling sterk afkoelen. Toegevoegd na 1 minuut: Er is nog een gevaar aan het bijvullen van een heet systeem: als jij een klein foutje maakt, spuit er gloeiend heet water in het rond. Ook dat heb je zelf in de hand. Wees voorzichtig!

hm.. Ik zet mijn cv nooit uit voor het bijvullen. Kan me niet herinneren dat de handleiding dat aangaf.

Heb hem gister nog bijgevuld gewoon toen hij aan was, en het ging goed dus volgens mij is dat niet nodig hoor..

je moet even kijken in je handleiding bij onze ketel moet hij aan blijven staan tijdens het vullen en je moet weten of de ketel zichzelf ontlucht of dat je dat zelf bij een verwarming moet doen want dat is wel belangrijk na vullen

Ik heb aparte bijvul kranen. Eerst een slang tussen waterleiding en vultap vastschroeven en dan , zonder koeling vooraf vullen. Ik heb wel een uiterst moderne modulerende ketel, dus de temperatuur is niet extreem hoog in de leidingen, echter wel redelijk constant gehouden door de besturings electronica. Maximaal 40-45 graad met dit (koude) weer. Bijvullen van een 80-90 graad warme verwarming niet doen. Ketel uitzetten en wachten tot ie ca 40 -50 graad is. evt door de kamer thermostaat tijdelijk 1 graad omlaag te zetten. Dan slaat de ketel automatisch af.

toevalig was er een cv monteur bij ons en heb hem gevraagd of de cv uit of aan gevuld moet worden en hij zei dat dat niks uitmaakt.

Geen twijfel, zet voor de zekerheid de CV uit (ca 10 min). Warm water zet uit dus na die 10 min. is 't wat afgekoeld. Weet niet of je een HR ketel hebt of een met 'n aparte waterpomp, anders moet je ook ff de pomp uitzetten. Vervolgens overal in huis alle radiatoren open zetten en bijvullen (Let wel, doordat je vers water bijvult zit in dit water ook zuurstof/lucht, moet je dus evt na paar dagen weer beetje ontluchten). Daarna ketel/pomp opstarten en wederom kleine 10 min. warmstoken. Vervolgens daarna ga je naar boven en ga je beginnen met ontluchten. Dit doe je bij de hoogst gelegen radiator. Hierna neem je alle radiators zo onder handen. Daarna alle radiatoren uitzetten en ga kijken of je bij de ketel ook nog kunt ontluchten (vaak wel). Suc6 en warmte, in deze agen, warmte toegewenst!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100