Als ik de elektra hoofdschakelaar uit zet, loopt mijn meter door, dat hoort toch niet?

Zojuist wilde ik even een stopcontact monteren, en (dus) zette ik de hoofdschakelaar in de meterkast om. Het viel me op dat de (analoge) meter na het uitschakelen heel langzaam bleef doorlopen en hetzelfde lichtbrommend geluid maakte als bij een ingeschakelde hoofdschakelaar. Dat is toch vreemd? Moet ik hier iets mee, en zo ja, wat?

Toegevoegd na 31 minuten:
inmiddels heb ik Enexis (de netwerkbeheerder) gebeld, en werd met verteld 'dat kan niet'. Maarja, het is toch echt zo. Volgende week komt er iemand kijken, hij vermoedt dat de meter stuk is. Hmmm, nu eens kijken hoeveel ik teveel heb betaald?
Zou het kunnen dat er in de groepen verkeerd is aangesloten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het een ouderwetse elektrameter is met zo'n zilverkleurig schijfje dat zichtbaar onder de cijfertjes ronddraait dan kan dat kloppen, er zit een inrichting in om, als er geen stroom meer loopt, het schijfje door te draaien tot de markering precies voor het venster stopt. Eigenlijk zou elke meter heel langzaam verder draaien als deze voorziening er niet in zou zitten, een klein magneetje zorgt ervoor dat het schijfje op die plek stopt. Een meter waar geen stroom door loopt moet dan ook moet dus de markering stilstaand tonen. De werking van een elektrameter is als volgt: De meter bestaat uit een schijf van niet-magnetisch materiaal. Met een stroomspoel wordt de metalen schijf plaatselijk gemagnetiseerd met z.g. wervelstromen. Deze stroomspoel wordt rechtstreeks uit het net gevoed, deze stroom loopt niet op jouw kosten. Een andere spoel, waar de stroom die je in huis gebruikt doorheen gaat, zal de schijf magnetisch aan gaan drijven - hoe meer stroom door de spoel, hoe meer kracht op de schijf. Als je zo kracht op de schijf uitoefent zou de schijf hoe langer hoe harder gaan draaien, maar dat gebeurt niet: Op een andere plek loopt de schijf tussen een sterke permanente magneet door, deze magneet zal bij beweging een wervelstroom in de schijf opwekken waardoor de schijf op die plek ook weer gemagnetiseerd wordt. Hierdoor wordt de schijf afgeremd: de remkracht is evenredig met de snelheid van de schijf (Foucault effect) Er stelt zich dus een evenwicht in tussen de aandrijvende en de remmende kracht, de snelheid is dan recht evenredig met de stroom door de stroomspoel, en dus met het vermogen dat je afneemt. De schijf is dus eigenlijk het elektromotortje wat het telmechanisme aandrijft: Hoe meer stroom je gebruikt, hoe sneller de cijfertjes optellen. Gr. Koos Toegevoegd na 1 minuut: sorry voor typo in eerste alinea

Bronnen:
heb zo'n meter opengemaakt en bestudeerd

Even bellen naar je energie leverancier, die kan jou het antwoord met zekerheid geven.

Hoe dan ook. Het omzetten van een hoofdschakelaar is geen garantie dat de spanning van jouw stopcontacten af is! Dit moet altijd gecontroleerd worden...!! Als de spanning er werkelijk af is (door meting vastgesteld) dan zou de meter stil moeten staan. Is dat niet het geval dan is er iets niet in orde en moet je de stroomleverancier bellen. Die moet ter plaatse uitsluitsel geven. Staat er nog wel ergens op één van je stopcontacten spanning, ook al is het maar een beetje, door kruipstroom bijvoorbeeld - en dat is heel goed mogelijk - dan is de hoofdschakelaar niet in orde en moet je je eigen installateur bellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100