Hoe kun je pluggen bevestigen/dingen bevestigen in een kalkzandsteenmuur??

Ik neem aan dat het over kalkzandsteen is, het is een huis uit de jaren 30. Als je een gat probeert te boren wordt het snel een krater waar 5 pluggen in kunt stoppen..
Zijn de muren steviger te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waar boor je dan mee? Ik raad je aan in ieder geval het begin van het gaatje met een boormachine zonder kloppen te boren, en dan evt. de rest op de klopstand. Niet een boorhamer gebruiken. En de pluggen als ze dan toch nog loszitten met een beetje constructielijm (PU bruislijm) vast te zetten. Als je je schroef/bout een beetje invet met vaseline krijg je de boel ook ooit nog los. Van die sjieke 2-K mortel zoals DeBas noemt kan natuurlijk ook. Zeker als het gat weer een krater is geworden is het beter om dan maar met wat mortel aan de gang te gaan en goed te laten uitharden alvorens je de bevestiging gaat belasten.

Bijna zeker heb je een muur van gasbeton, of gips en niet van kalkzand steen, want dat is juist een hele harde muur om in te boren. Er bestaan speciale pluggen voor gasbeton of gips, wel hoor je ook hier een normaal gaatje in te kunnen boren.

Hier vind je een aantal pluggen en ankers die gemaakt zijn voor een kalkzandsteenmuur. http://www.fischer.nl/PortalData/15/Resources/fixing_systems/services/documentatie/catalogus10/documents/13_Kalkzandsteen_bevestigingen.pdf Als je het makkelijker wilt doen kan dit ook : Gat boren ter grootte van de plug, deze zal groter worden gezien de structuur van de muur. Bij de Gamma oid een spuit 2 componentenmortel halen, en deze in het gat spuiten. Plug erin duwen, en wachten tot het is uitgehard. nu is de plug verzekerd en kan je er aan ophangen wat je wilt. Mijn tv (1.27) hangt aan 4 pluggen die op deze manier gemonteerd zijn.

Als je een gat wil boren in die oude brosse muren, dan moet je beginnen met klein voorboren op een lage stand. en vervolgens voorzichtig de grote van de boor opbouwen totdat je het gewenste gat hebt voor je plug! gebruik wat langere pluggen om iets zwaars op te hangen , en gebruik absoluut nooit de klopboor functie! Behandel oude muren net zo als oude mensen, voorzichtig anders vallen ze uit elkaar!

chemisch verankeren. B.v. met "Soudal" prachtig spul en ijzersterk.

in zachte kalksteen muren en ook in gipsblokken muren kun je beter eerst zonder plug de schroef in de muur draaien. neem hiervoor wel een langere maat en het liefst de dikste die u kunt gebruiken. Zelf heb ik op deze manier element rail (plankendrager rails) mee opgehangen en dit hangt al 11 jaar. Doordat een schroef ruwe spoed heeft, hecht deze beter in de muur. Mocht u toch liever een plug gebruiken, dan raad ik de alligator plug aan (zie link) deze zet extreem uit waardoor deze beter hecht in zogenaamde plumpudding muren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100